OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Експозицията „Македония – спомени за Бялото море” представиха в Несебър

 

 

В залата на Демострационния център – Несебър бе представена от Златин Чаушев- началник на отдел „Несебър-Световно наследство”.На деня Свети дух, който се чества и на Световния ден на бежанците, присъства Никола Харизанов- председател на Македонското култерно-просветно благотворителното братство „Тодор Александров”, който представи експозицията от съпредседателя на Братството историкът Иван Бабев.

Пред гостите бяха изложени фотоси на оцелели отломки на български културни и исторически паметници в Северна Гърция – Преспанско, Косторско, Воденско, Ениджевардарско, Солунско, Серско и Драмско.

Екипът от Несебър на едроформатния фотос, както и представените още стотина фотографиите, е дело на: Елисавета Занешава, Тодор Георгиев и Борислав Христосков.

Стана дума, че трима млади фотографи потомци на бежанци от този край в продължение на 5 години обикалят местата където са родени дедите им. Снимките илюстрират непознатото лице на Беломорска Македония и отломките от българското наследство там.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пред присъстващите историкът Бабев, говори  за дедите и потомците, показвайки, което е останало днес и  да запазят това, което е останало днес.За обиколките из Егейска Македония за българските паметнино в срещите с останалите е съхранен все още невероятно красив български  диалект. Това са македонските говори в Егейска Македония, изтъкна историкът. Фотографиите по безспорен начин свидетелстват за характера на голяма част от населението в този край – отричано, премълчавано, забравено.

Много от заснетите паметници вече не съществуват погубени от времето или заличени от нечия ръка. Други обаче все още са там. На тях  следовниците искрено се надяват по стъпките им да тръгнат, а и други като тях.

Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *