4(1274)

Димитър Узунов- славният ветеран на Слънчев бряг*

За един от малцината  в  курорта „Слънчев бряг”                                                                                                          

6-4 Димитър Узунов (1)Димитър Узунов е от малцината, които са включвани в специално сформираните екипи, обслужващи ВИП-персони от ранга на министър-председатели и президенти,които в Слънчев бряг.

 

 

Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                              

  Димитър Узунов започва работа в  кк “Слънчев  бряг”  като сервитьор на 1 юни 1959  в първия ресторант на комплекса “Нептун”.Преди това преминава 6-месечен курс за подготовка на кадри в туризма,който завършва с 1-месечна бригада за  залесяване на територията на изграждащия се комплекс и в района на “Янкови къщи”.След първия му работен ден разговаряме с Узунов,който е  все така представителен и възпитан в общуването с околните.Личи си излъчването на човек от ресторантьорския бизнес за който едни от най-важните неща са коректността,изисканите маниери,подчертаното внимание към събеседника.

Димитър Узунов си припомни,че през първия сезон в “Нептун” се изхранват 2100 души,настанени в първите хотели и хижите в първи,втори и трети сектор.След началния старт в сервитьорството е включен в курс за подготовка на управители, където се запознава с Полихрон Коняров,Сотир Коев,Гочо Гочев и Аргир Кусев.

След завършване на курса е назначен за управител на ресторант “Месамбрия” в Несебър-1961,а по-късно става управител на “Нептун” в Слънчев бряг-1962 и последователно на “Орфей”,”Ахелой”,”Казино”,бар-сладкарница “Русалка”.През това време се усъвършенства в професията,обучавайки се периодично в школи за повишаване на квалификацията.

През 70-те години заедно с  хотелските комплекси ”Глобус”,”Кубан” и “Бургас” разтваря врати и “Гларус”с които се повишава категорията на лукс-базата за посрещане на чуждестранни туристи.Пръв управител на ресторанта през 1971 г. става Димитър Узунов  и много скоро заведението се превръща в един от новите  символи на комплекса.

Узунов остава на работа там до 1994 г.В началния период работи в тандем с Тодор Тодоров-главен майстор-готвач на ресторанта.Като екип превръщат заведението в своеобразна резиденция за участниците и хората ,заети с организирането на международния фестивал “Златният Орфей”,който се провежда ежегодно в Слънчев бряг.

През това време в храненето започва да се налага т.н. шведска маса,която от “Гларус”, започва да се практикува масово и във всички останали ресторанти на комплекса.За Узунов новото работно място се превръща в предизвикателство за превръщането на ресторанта в привлекателно място за елитни клиенти.

С хора, които да се чувстват добре,да се хранят с уникални ястия,да пият уникални вина.И после да ги видиш доволни от всичко, което им се е случило.Под негово ръководство ресторантът вечер, освен място за хранене,се превръща в привлекателно културно средище,където се изпълняват фолклорни програми, концертират изпълнители на естрадна,народна и симфонична музика,изявяват се представители на цирковото изкуство.

За проявен професионализъм през 1976 г. е удостоен с Орден на труда-сребърен,през 1984 г. с орден “Трудова слава”.

Узунов е от малцината,които са включвани в специално сформираните екипи, обслужващи ВИП-персони от ранга на министър-председатели и президенти,които в Слънчев бряг,обикновено били настанявани в хотелски комплекс “Глобус”.

Започнал първия си работен ден на 1 юни 1959 в ресторант “Нептун”,създал семейство и отгледал челяд на територията на Несебър,за Димитър Узунов хората в бранша говорят не просто като за  ветеран на туризма,а като за една от легендите на Слънчев бряг.

Все така уравновесен и вежлив,какъвто е бил е през цялата си професионална кариера,в края на разговора той ни разказа с горчивина в гласа още нещо, което точно през тази юбилейна година не би трябвало да се случва.

Преди месец отишъл при управителя на сегашния ресторант “Нептун”, разказал накратко кой е и, че по емоционални съображения иска да поработи за последно през лятото в ресторанта,където започнал първия му работен ден

Накарали го да напише молба и да чака.След месец отишъл за резултат.

Препоръчали му да си потърси работа другаде.

                                

  Текстът е от книгата за Слънчев бряг: „Началото на 1959 г.”

*Заглавието е на редакцията !

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *