OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Деня на народното единство“ в Русия бе отбелязан тържествено в Несебър

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Н а 4 ноември  в конферентен център  СОЧИ в  стария Несебър Общинска организация Движение Русофили-Несебър и община Несебър организирха  музикално-литературен концерт с участието на Иван Константинович Касянов, бивш солист на Александровския ансамбъл на Руската армия, заслужил артист на РФ, и Людмила Ивановна Михайлова, заслужил деятел на културата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В препълнената зала  с български и руски граждани,които живеят в община Несебър ,бурни аплодисменти следваха изпълненията  на Касянов и Михайлова,които също са избрали прекрасната възможност да живеят в община Несебър.Професионалните  изпълнители на руски и украински песни и стихове  получиха много цветя и подаръци от възторжената публика.

 

Музикално-поетичният спектакъл озаглавен „Аз обичам Русия“ бе представен за пръв път в Несебър с вещата роля на водещия тържеството Виктор Иванов.Мероприятието ,организирано с личната подкрепа на кмета на община Несебър Николай Димитров,бе поредното значимо събитие на общинския клуб „Русофили“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В приветствието си към присъстващите,неговият председател Христо Николов заяви :

Уважаеми членове на Общинска организация Русофили-Несебър, скъпи гости!

В края на XVI и началото на XVII век над Русия има постоянни набези от страна на многонационалната войска на Жечь Посполита – Федерацията на Кралство Полша и Великото княжество Литва, православието е подложено на гавра, храмовете, градовете и селата са ограбвани и изгаряни.  Врагът, стигнал до Москва, под ръкоплясканията на прозападните боляри сяда в Кремъл и започва унищожението на Русия.

В следствие на това хората от различни религии, различни националности и социални класи се обединяват, за да освободят страната от чуждите нашественици. Спрени са  братоубийствената препирни и крамоли и се поставя началото на мощно освободително движение. В края на 1612 година в Нижни Новгород се сформира Второ опълчение под ръководството на княз Дмитрий Пожарски и старейшината на града Козма Минин.  На опълчението е изпратена от Казан чудотворната икона на Пресвета Богородица.

Свещеник Димитрий Ростовский по повод чудотворната икона казва:

„Тя избавя от големи беди и зло не само праведните, но и грешниците”. Считайки, че бедствието над страната е заради допуснатите грехове, хората и опълченците си налагат тридневен пост и с молитви се обръщат към Бог за помощ. Молитвата им е чута.

Плененият от поляците свещеник Арсений получава видение, че Пресветата Дева се е застъпила за хората пред Бог и те получават Божията милост. Това известие въодушевява войската и на 5 ноември 1612 г. Москва е освободена.

Честването на Казанската икона на Божията Майка започва през 1649 г.  когато с указ на цар Алексей Михайлович Романов 4 ноември е обявен за държавен празник. До днешен ден тя е на особена почит сред православните народи.

С прекъсване от около 90 години през миналия век на 16 декабря 2004 год. Държавната Дума на  РФ приема поправка във Федералния  закон «За дни на воинската слава» и въвежда нов празник – Ден на народното единство отбелязван на същата дата – 4 ноември.

Духовните лидери, по инициатива на които се възражда празника, призовават той да стане „Ден на добрите дела”, в който хората от различна националност, вяра и убеждения, принадлежащи към различни социални групи, да се осъзнаят като единен народ с обща историческа съдба и общо бъдеще на Русия.

По случай днешния празник ви пожелавам, скъпи приятели, мир, добрина, търпение, мъжество, вяра и успех във всички начинания за благото на  вашата Родина – Русия!

С Днем народного единства, дорогие дрязья!

……………………………………………………………………….

Следващата проява на клуб „Русофили“ в Несебър ще бъде на 19 ноември от 14.00 часа в залата на клуба,където ще бъде представена книгата с песни на известният руски бард Александър Кузнецов,който също живее в община Несебър.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *