6(1)

Грузинският княз и кмет на Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на вярата в Свети Влас

 

Грузинският княз и кмет на грузинския град Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на вярата в гората в Свети Влас. Местните наричат мястото Божия маршрут, защото по протежението му са изградени 40 каменни параклиса, посветени на Божия син.

 

1(19)Кметът на Батуми, наследник на известната княжеска фамилия на Грузия – Чиковани, разгледа каменните параклиси и каза, че е впечатлен от видяното, а за Божията пътека в българския курорт Свети Влас научил от приятели.

 

Параклисите започват от автобусното обръщало на курортния град в посока нагоре по горския път и стигат до неговия край на билото на Стара планина. Каменните творения са дело на отец Петър, който служи в местната църква „Свети Власий“.

 

Иконостасите отецът е строил сам в продължение на девет години. Инициатива на свещеника дошла с идеята – с всеки един от каменните параклиси да разкаже на посетителите за живота на Исус Христос. На това място през лятото на 2018 година имената си в Божия поход записаха и Негово Величество Симеон II и царица Маргарита.

 

По-рано Арчил Чиковани се срещна с кмета на Свети Влас Иван Николов. Двамата се договориха за културно-туристическо сътрудничество и обмяна на опит в тази сфера. Идеята е от следващата година в Свети Влас да започне провеждането на Дни на грузинската култура.

 

Първоначалният замисъл е всички прояви да се провеждат на открито в Амфитеатъра в Свети Влас, където да се даде изява на танцови и музикални състави и творци от Грузия. Като съпътстваща програма към фестивала ще има изложение с дегустации на грузински вина.

 

Делегацията от Батуми, начело с кмета на грузинския морски град, бе придружена от Н.Пр. Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия в България, която активно работи за насърчаване взаимоотношенията между Батуми и област Бургас.

 

По време на официалните разговори Арчил Чиковани информира, че през 2019 година Батуми е бил посетен от 2 милиона туристи, като нагласите за тази година са да бъдат възстановени с 80 процента нивата и да запазят своята стабилност. От началото на юни тази година до сега на летището в Батуми са осъществени повече от 300 полета, през юли данните сочат увеличение и в този сектор.

 

Кметът Иван Николов и Арчил Чиковани се договориха да работят за подобряване на туристическия поток между двата района. Двамата се обединиха около мнението, че бъдещето на сектора и привличането на повече туристи оказва силното влияние в рекламата.

 

„За тази цел забележителностите в Свети Влас, различните видове туризъм като културен, спортен, еко, конгресен ще бъдат популяризирани с билбордове, рекламни брошури в Батуми, а забележителностите на грузинския град – по същия начин тук на местно ниво, като идеята е увеличаване на взаимния туристопоток чрез сухопътна, морска и въздушна връзка“, каза Николов. Той посочи, че Свети Влас е привлекателна дестинация, която предлага неповторими културни и природни забележителности. привлича туристи с отлични условия за отдих на море, водни спортове и др.

 

Двамата размениха и символични подаръци.

 

Кметът на Батуми и Н.Пр. Тамара Лилуашвили посетиха храма „Свети Власий“, където се съхраняват мощи на Свети Власий, на Свети Апостол Андрей, както и частица от Кръста, дарени от Вартоломей Първи. Храмът е изграден от Фондация „Българска памет – братя Диневи“ върху руините на автентичния манастир „Свети Власий“, датиращ от IV век. След това делегацията посети и средновековния манастир „Свети Андрей Първозвани“.

 

Н.Пр. Тамара Лилуашвили, кметът на Батуми и кметът на Свети Влас поставиха цветя на първия паметник у нас на грузинския княз Алексей Церетели. Бюст барелефът се намира на Алеята на народите на яхтеното пристанище в Свети Влас.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *