OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Градът на ЮНЕСКО- Несебър ще се рекламира на две борси- в Москва и Санкт Петербург

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Има ли капацитет България да посрещне три милиона руски туристи,запита проф.Архипов

 

Ползотворна работна среща на тема: „Възможности за разширяване на икономическото сътрудничество в сферата на туризма, бизнес партньорството и търговския обмен между Русия и България.“ проведоха днес кметът на Несебър Николай Димитров и проф. Виктор Архипов, председател на Руския национален комитет към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в зала „Мелсас“ .

По време на събитието стана ясно, че близо 3 млн. руски туристи са се оттеглили от традиционно посещавани от тях дестинации като Турция, Тунис и Египет, а полуостров Крим не предлага необходимата инфраструктура, за да осигури комфортни условия за туризъм. Към настоящият момент България разполага с всички условия за почивка на руски граждани и има възможност да увеличи туристическия поток от Руската федерация.

Това сподели проф. Виктор Архипов пред присъстващите на срещата представители на туристическия бизнес – хотелиери, ресторантьори, туроператори, други бизнес компании, свързани и обслужващи сектор туризъм, инвеститори в сферата на недвижимите имоти, предприемачи и производители, имащи интерес към развиване и укрепване на отношенията с Русия. Друг акцент в разговора падна върху незаетите ниши, подходящи за българските производители, които желаят на работят на руския пазар, след настъпилите промени в отношенията между Русия и Турция.

 

В началото на събитието кметът Николай Димитров сподели, че морският град е най-подходящото място за срещи от този тип, тъй като общината посреща най-много туристи, много са руски граждани, които постоянно живеят тук, а в международен план Несебър има споразумения за сътрудничество в сферата на търговско-икономическите, научно-техническите и хуманитарно-културните отношения с няколко руски общини. Не на последно място градът на ЮНЕСКО дава сцена за изява на фестивали, които се радват на засилено руско присъствие.

Проф. Виктор Архипов хода на разговора запозна присъстващите с дейността на ЧИС и работата й в различни сфери, а след това информира, че в рамките на руското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), както и на председателството от Руския национален комитет на Бизнес съвета на ЧИС, се организира Международна изложба „Черно море 2016” в Москва, която ще се проведе от 27 до 29 април т.г. В нея ще участват освен страните-членки на ОЧИС и 18 страни партньори. Тя ще се проведе в международния изложбен център „КРОКУС ЭКСПО” на площ от над 10 000 кв. м.

В тази връзка проф. Виктор Архипов отправи специална покана към всички туристически фирми, инвеститори в сферата на недвижимите имоти и производители на територията на община Несебър да вземат участие в нея, тъй като събитието ще даде възможност за активизиране контактите им в областта на търговията, туризма, образованието и др. Председателят на Руския национален комитет към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество подчерта, че ще им бъде съдействано по отношение на внасянето и доставеното на рекламните материали и информира, че Асоциацията на туристическите агенции в Русия, която има около 3500 члена, също ще участва на изложбата през април.

 

Кметът Николай Димитров по време на разговора подчерта, че и занапред община Несебър ще продължи да помага и да развива българо-руските отношения на всякакви нива. „В началото на годината имах среща с Олег Сафонов, председател на Асоциацията на туроператорите в Русия, и той даде обещание, че ще съдейства за увеличаване посещаемостта на руските туристи у нас не само при традиционния летен туризъм, но и при фестивалния, поклонническия и културно-историческия туризъм.“, информира присъстващите градоначалника и сподели, че община Несебър поддържа стабилна политика на инвестиране в опазването на културно-историческото наследство, а това е показателно и за посещаемостта в града на ЮНЕСКО – през летния сезон тук идват между 30 и 40 хил. туристи дневно.

Кметът изрази мнение, че е добра идея министерството ни на туризма да помисли върху пакетните услуги, които може да се предлагат на руските туристи, свързани не само с конкретното място, на което ще почиват, но и с опознаване на ключови места в родината ни.

Малко по-късно кметът посочи и своите очаквания за предстоящия летен сезон. Обосновавайки се на ежедневните разговори с представители на туристическия бранш и хотелиерите, той информира, че има повишен туристически интерес и положителен прираст на записванията тази година.Някои хотелиери са го информирали, че са спрели записванията, за да не се получава дублиране на местата. „Смятам, че ще има по-добър сезон от миналата година.“, изрази мнение Николай Димитров.

Кметът информира присъстващите на срещата, че община Несебър ще бъде представена като притегателна туристическа дестинация с много възможности на предстоящите туристически борси в Русия- в Москва и Санкт Петербург, както и на туристическо изложение в Полша, като вниманието ще бъде насочено върху новите рекламни материали и визия на община Несебър, новите фестивали, като „Несебър без граници“, „Несебър – остров на изкуствата“, ще се рекламира и фестивалът за камерна музика. Несебър ще бъде представен като дестинация за културен, поклоннически и фестивален туризъм.

По време на срещата туроператорите споделиха, че срещат трудности в последно време при участието си на туристически борси в Русия, защото срещат сериозни обструкции с превоза и доставянето на рекламни материали. При въпрос от тяхна страна възможно ли е проф. Архипов и организацията, която представлява, да помогнат този проблем да бъде разрешен, те получиха уверението, че той ще направи всичко възможно.

На територията на община Несебър предстоят още срещи, целящи развиването на българо-руските отношения в сферата на туризма, бизнес партньорството и търговския обмен.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *