map+ (3) (1)

ГОЛЯМОФОРМАТНА КАРТА НА СТРАНДЖА ДАРЕНА НА МАЛКО ТЪРНОВО

 

 

На 25 октомври 1913 г. град Малко Търново се връща в пределите на България

 

map+ (3) (1)На днешния ден – 25 октомври 1913 г., представители на Турция и България подписват протокол за предаването на част от малкотърновската покрайнина на Царство България. С този международноправен акт Малкотърновско или по-точно казано – част от неговото землище, преминава в патримониума на третата българска държава.

Същинското освобождение на града във военния смисъл на думата е извършено няколко дни по-рано, когато 10-та погранична рота с командир кап. Минчо Сотиров завзема тази част на Странджа. Въпреки, че тогава присъединяването изглежда по-скоро логично отколкото стратегически значимо, днес то има нарастващо геополитическо значение. Защото Малкотърновско е сърцето на така наречената „вътрешна Странджа“, което дава своя отпечатък върху цяла Източна Тракия.

Това значение най-добре може да се „прочете“ и разбере от картите – старите и новите географски и геополитически  карти. Малко Търново има една от най-богатите картографски колекции на стари карти у нас. Най-новото попълнение на неговата сбирка е дарената за празника на града необичайна голямоформатна карта „Странджа – Петрова нива“ в подробния мащаб 1:55 000 и с размери 160 х 120 см. Дарението е направено от трима българи – родолюбеца проф. Иван Гаврилов, военния картограф  ор.подп. инж. Тотьо Ангелов и д-р Стефан Пейков – последните двама учредители на Българската картографска асоциация (БКА).

Дарението е в специално технологично изпълнение. Изработено е на метализирана плоскост с UV устойчиви мастила, което гарантира нейната дълготрайност и устойчивост на атмосферни влияния. Тя ще бъде монтирана в близост до Туристическия информационен център на общината (ТИЦ) и ще дава обилна информация на гостите на града и местното население за Малкотърновската покрайнина с нейното изключително природно и културно-историческо богатство.

Картата е двуезична – на български и английски език. На нея са отбелязани не само община Малко Търново, но и останалите странджански общини –  Созопол (480 км²), Приморско (350 км²), Царево (513 км²), Средец (1150 км²), Камено (172 км²), Карнобат (110 км²), Стралджа (210 км²), Болярово (474 км²) и  цялата територия на природен парк Странджа (1161 км²).

Картата «Странджа – Петрова нива» опаметява присъединяването на Малкотърновската покрайнина към Отечеството. Освен това дарението привлича внимание върху 125-тата годишнина на организираното Тракийско движение в България и ролята на Малко Търново в полагането на неговото начало.

Изразява признателност към община Малко Търново и нейния кмет Илиян Янчев за техните приноси в създаването и разпространението на картата. То е израз и на успешната съвместна работа на Общината с Българската картографска асоциация (БКА), която тази година навърши 10 години от своето основаване.

 

Катя Петкова

 

На снимката:

Голямоформатната карта на Странджа – Петрова нива, 2021, е в М 1:55 000 и е предназначена за експозиция на открито. Дарението отбелязва и 10-тата годишнина от създаването на националната организация на българските картографи – БКА, официален представител на България в Международната картографска асоциация ICA.

На дарената карта в Малко Търново ясно личи специалния знак за европейско качество на дарения картографски продукт №001 (https://cartography-gis.com/sertifikat-za-kachestvo).

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *