photo_2021-09-07 21.34.09 (1)

В Бургас се разработва обучителна програма за аквапоника

В Бургас се разработва обучителна програма за аквапоника – системи за едновременно отглеждане на риба и растения, която ще бъде предоставена безплатно онлайн. Аквапоник инсталациите могат да захранват със свежа продукция едно семейство или да се развиват в индустриален мащаб. На 09 септември от 14:00 ч. в Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм „Вая“ ще бъде демонстрирана аквапонична инсталация за домашно ползване, изработена с лесно достъпни материали.

 

През последните 10 години аквапониката придоби световно признание защото се доказва като надежден и устойчив метод за отглеждане на храна. Тя привлича все повече интерес и у нас. Тя е иновативна, устойчива, високопроизводителна технология, която съчетава производство на аквакултури (в рециркулационна система) с биологично отглеждане на растения. Пример е за контролирано екологично земеделие с идеална среда за отглеждане. Позволява целогодишно производство на разнообразни култури, спрямо сезона и потребностите, в близост до потребителя.

 

При аквапониката се използва едва 1/6 от водата, изразходвана при традиционното земеделие и се произвежда 8 пъти повече храна на декар. Не се използват пестициди, хербициди или химически торове, а производството е целогодишно, в разнообразни местоположения и при всякакви условия.

 

От 6-10 септември в Бургас се провежда обучение на обучители, обхващащо всички аспекти на аквапониката. Основните лектори са доц. д -р Галин Николов – изпълнителен директор на ИАРА, Александър Атанасов,д.в.м. и Константин Петров – преподаватели в Тракийския университет в Стара Загора.

 

Курсът е част от системата за обучение по аквапоника, разработвана в комуникация между специалисти от пет държави – България, Гърция, Румъния, Турция и Кипър.

 

В обучението са включени всички основни аспекти на отглеждане на риба и растения в аквапоника, като задачата на участващите в него обучители е чрез презентации и дискусии да оформят курс за обучение с практическа насоченост, който ще бъде предоставен безплатно на страницата на проекта www.smartfarmingproject.eu.

 

Обучителната програма се разработва с подкрепата на Европейския съюз, Програма Еразъм + по проект Smart Farming 4.0 All. Целта на проекта е да събере и представи информация за новите технологии в селското стопанство и в частност да подпомогне развитието на хидропониката и аквапониката като ги направи по-достъпни за широката публика.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *