New Imagecsddffwef

ВСИЧКИ ОБИЧАТ НЕСЕБЪР

Състоя се опознавателна среща между Несебър и гръцкия град Маркопуло

Кметовете се ангажираха да сближат двете общините

Опознавателна  първа среща между Несебър и гръцкия град Маркопуло се състоя в конферентната зала на старото кметство на полуострова, като това е поредната визита в международен аспект, която се провежда в рамките на тази седмица. Домакинът Николай Димитров посрещна своя колега Сотирис Метенитис, придружен от негов съветник, които са в града на ЮНЕСКО по линия на Международния летен танцово-гимнастически фестивал „Несебър 2016“, стартиращ днес от 20 часа на амфитеатъра.

Визитата започна с размяна на подаръци между градоначалниците и продължи с теми като туризъм, култура, международни връзки и опазване на историческото наследство. Сотирис Метенитис изрази своето добро впечатление от Несебър и сподели, че идва тук за първи път. Той обаче бе категоричен, че ще добави морската община към списъка си с други три красиви български градове, които е посещавал преди години. Гостът сподели, че в неговия район интересът към гимнастическия фестивал е бил толкова голям, че се е наложило да бъде направен подбор на участващите групи поради финансови причини. На форума  в Несебър са дошли най-добрите отбори с близо 50 участници.

„Радваме се, че за втора година ще участваме във фестивала, този път с много повече участници. Чрез културни мероприятия двете страни могат да подобрят още повече взаимоотношенията си.“, заяви гостът. Във връзка с фестивалите, кметът Николай Димитров информира своя колега, че градът на ЮНЕСКО организира и е домакин на множество културни форуми с различна насоченост. Той даде кратко описание на традиционните фестивали като „Слънце, радост, красота“ и на новите „Несебър без граници“ и „Месембрия Орфика“. В този дух на разговора, двамата кметове бяха единодушни, че  чрез културата двете страни могат да си бъдат взаимно полезни, защото културата прави хората по-добри.Кметът Николай Димитров в хода на срещата подчерта, че Несебър поддържа на ниво международните си контакти, които допринасят не само за културния обмен и сътрудничество в различни области от живота, но съдействат за споделянето на добри практики.

csdfvsdfsdfasdefДомакинът информира, че в това отношение Несебър е близък с гръцкия град Неа Месемврия, гости от който наскоро бяха в града на ЮНЕСКО. Той сподели със своя колега, че между двата града има не само културни и духовни връзки, а и родство, тъй като хората от гръцкия град имат роднини тук и поддържат отношенията помежду си. Николай Димитров посочи някои от градовете, с които Несебър е побратимен, както и че много чужди граждани имат имоти на територията на общината. Домакинът сподели, че през лятото градът на ЮНЕСКО посреща 30-40 хил. туристи на ден, а заедно със съставните селища с излаз на море броят на хората в общината през лятото достига до половин млн. души. Внушителният брой туристи, които минават през живописния полуостров впечатли гостът, който се поинтересува как се поддържа и опазва историческия облик на града, така че да остане привлекателна дестинация, която да бъде посещавана отново и отново. Николай Димитров запозна своя колега с нововъведената от тази година практика да се почиства денонощно града, защото той е посещаван и от гости, почиващи във Варна, Бургас и Созопол, но също така и от туристи, слизащи от круизните кораби, спиращи специално, за да разгледат ценността на ЮНЕСКО.

Освен това гръцкият гост научи, че в резултат на множество разговори и срещи с жителите на стария град се е стигнало до единодушното решение, че общественият интерес стои над личния, което ще рече, че съхраняването на културно-историческия и архитектурния облик  на полуострова е важен за развитието на туризма, а оттам – за просперитета на жителите. А тъй като туризмът е основен отрасъл за икономиката в региона е от важно значение той да се развива в благоприятна посока. Във входа на разговора бе засегната и темата за евентуални бъдещи проекти по европейски програми от новия програмен период, по които биха могли да работят  двете общини.

 

На първата опознавателна среща между Несебър и гръцкия град Маркопуло присъстваха още Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър- световно наследство“, представители на администрацията и представител от Организационния комитет на Международния летен танцово-гимнастически фестивал „Несебър 2016“.

Гостите ще разгледат забележителностите на града утре, като извървят „Духовният път“, който ще ги отведе до най-забележителните църкви на полуострова.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *