10599250_509279265872198_6925714719116741988_n

Бюджетът за 2017 в Несебър възлиза на 66 500 000 лв

120Бюджетът за 2017 в Несебър възлиза на 66 500 000 лв данъчните приходи са 28 500 000, неданъчните – 20 434 967 лв

На общественото обсъждане на проектобюджета за 2017 г. първото обсъждане се състоя в зала „Мелсас”, а след това в кметствата: Кошарица,Гюльовца, Оризаре и Тънково и Равда.                                                                                                                                                                                                        На първата среща  в зала „Мелсас” зам.-кмет „Бюджет и финанси“ – Иван Гургов, началник – отдел „Инвестиционна политика“ – Сюрея Исуф и Антоанета Харизанова- началник на отдел „Бюджет” представиха  акценти от проекто бюджета за 2017 г.

Те информираха, че през настоящата година общинския бюджет възлиза от 66 500 000 лв, за разлика  от м.г.- 61 300 000.                                                                                                                              

Преходният остатък възлиза на 13 000 000 лв. Приходите от данъчни постъпления ще са  28 000 000, а от неданъчни приходи – 18 000 000 лв.Капиталовата програма е за 12 600 000 лв, за спортните клубове са планирани 800 000 лв.Средства за помощи за социално слаби граждани, новородени деца и по програма ин витро ще са в размер на 1 000 000.                                                                                                                                                             

Въпреки че е в отпуск кметът на Община Несебър Николай Димитров говори пред присъстващите и за приоритетите  за култура, образование,помощи за нуждаещи се от хемодиализа, за Домашния социален патронаж, Центъра за социална рехабилитация и интеграция, Центъра за обществена подкрепа.

Кметът обяви ,че за проекто бюджета  ще продължи финансирането на читалищната дейност, пенсионерските клубове,  сдруженията с нестопанска цел,  спортните клубове, общинската полиция,командированите полицаи и пожарникари.

Приоритет за Гюльовца през проектабюджета на 2017 новата година е довършване на мост над Бяла река, който вече е започнат. Заложени са и средства за текущи ремонти, включително за обновяване на асфалтови настилки и тротоари. На събранието в кметството освен кмета Жельо Желев, присъства и общинския съветник Демир Петров.Стана въвпрос се състоянието на ул.”Н.Вапцаров” за поетапно чакълиране на улицата и неговото асфалтиране.Зародиха се идеите си за изграждане на детска площадка и физкултурен салон на територията на детската градина.

В Оризаре има готов проект за създаване на локална пречиствателна станция, но към този момент се търсят източници на финансиране. Задача №1 е довършването на новото крило на детската градина. За селото е планирано да се проектира и многофункционална сграда, която да се изгради на мястото на старата фурна.

Кметът Неделчо Недялков не скри желанието си за създаване на футболен отбор в Оризаре и търсене на средства за почистване коритото на Бяла река.

Сред присъстващите в кметството Тънково стана въпрос за предвидени средства за текущи ремонти и създаване на пътна връзка от комплекс „Съни дей 6“ до главен път Слънчев брягОризаре. За селото се проектира изграждане на велоалея и многофункционална сграда.

По проектобюджета в кметство Кошарица представиха  преходните обекти за селото.В т.ч. проектирането за Дома на възрасти хора, изграждането на заслона на спирката , моста до КПП за Кошарица, текущи ремонти,площадките за минифутбол и минифитнес Присъстващите в Равда бе представен проектобюджета за 2017, за който предстои планираното строителството на северен околовръстен път бул. „България“, отпускане на средства за поддръжка и ремонт на асфалтови и тротоарни настилки в Равда.В плановете е и изграждане на улично соларно осветление, за което ще се търсят средства чрез програми на европейските фондове.Предстои проектиране на транспортни пешеходни подходи и параклис в гробищния парк, направена и промяна на уличната регулация. В плановете за 2017 г. попада и проект за реконструкция на сграда, закупена от Община Несебър.

                                                                                              Максим МОМЧИЛОВ        

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *