9a66558425e39682e1aec75a7331a75f

„Безсмъртният полк“ отбеляза 9 май с шествие в Бургас

  „Безсмъртният полк“ отбеляза  в Бургас с шествие деня на победата – 9 май. Над стотина души се включиха в него. Инициатор на станалото вече традиционно шествие за шеста поредна година е едноименната фондация „Безсмъртният полк“.

На този ден отбелязваме великото дело на нашите предци, за свят без фашизъм и нацизъм, каза Жени Илиева от национално движение „Русофили“:

„В тази фондация влизат много организации, които тачат миналото и историята на България. Маршрутът на шествието вече също е традиционен. По улица „Александровска“ до паметника на „Альошата“, където продължаваме.
При нас е и първият организатор на „Безсмъртният полк“ в Бургас, това е Татяна Липова. Тя е председател на руския клуб в Бургас“.

Татяна Липова:

„Пътувах две денонощия от Австрия. Пристигнах за празника, преминах през цяла Европа. Този ден е отбелязан в редица европейски държави, въпреки заплахите. В много от страните това се случи през вчерашния ден, защото днес е понеделник, работен ден. Така или иначе 9 май е Денят на победата.

В България има много ветерани от Втората световна война. В Бургас има само една, на 95 години е, медицинска сестра, Зинаида Михайловна“, каза Липова.

Шествието премина  по улица “Александровска“, до паметника на Альошата, където бяха поднесени венци и цветя от граждани, организации, от почетния консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев и от Живко Господинов от бургаската структура на БСП:

„Празник на победата отбелязваме днес. Празник, който донесе на цяла Европа свобода от хитлерофашизма.
Тук сме по покана на почетния консул Тонко Фотев, за да отбележим заедно този ден, и деня на Европа“.

На шествието в Бургас присъстваха и наследници на участвали във Втората световна война, които носеха снимки на свои роднини, включили се в антифашистката борба.

Снимки: Свобода Атанасова

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *