1-9717

Република Полша откри официално първото ни почетно консулство в Несебър

1-9717Церемонията по откриването на първото ни почетното консулство в Несебър започна със слово от извънредния и пълномощен посланик на Република Полша в България, Негово Превъзходителство Кшищов Краевски.

Той представи Лидия Барбара Пиетшик-Вангелова, живееща  в Несебър, за назначена за Почетен консул на Република Полша в Несебър.Мисията ще е с консулски окръг за Варна, Добрич и Бургас.
След словото на Н Пр. Краевски, в присъствието на полковник Марек Вармински-  аташе по отбраната, военен, военноморски и военновъздушен  аташе приветстваха още:  Тодор Стоянов-заместник-министър на външните работи на Република България,Вълчо Чолаков – областен управител на Област Бургас, ексобластен управител на Вара и настоящ заместник-кмета на Община Варна Коста Базитов, председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов, Евгения Попеску-почетен консул на Румъния в Бургас, представители на обществеността, туристически агенции.
Лидия Барбара Пиетшик- Вангелова разясни, че ръстът на полските туристи е факт заради разкритите до летище Бургас нискотарифни полети.

Според статистиката годишно в страната ни пристигат над 400 хиляди полски граждани, което я превръща в един от най-важните туристически пазари.

Откриването на почетното консулство е част от честванията за Стотната годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Офисът ще се намира на ул.“Младост“ бл.62.

  Лидия Барбара Пиетшик – Вангелова е майка на трима синове, има професионален опит в областта на международната търговия. От 2004 г. тя е ръководител на Полското културно-образователно дружество „Владислав Варненчик“– Бургас.Удостоявана е с наградата „Бене Мерито“ на министъра на външните работи на Полша и със Златен кръст за заслуги от президента на Полша.

Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *