IMG_5351

ПГТ „Иван Вазов” в Слънчев бряг и Движение „Русофили“ подписаха договор

На 7 март беше подписан Договор за сътрудничество между Общинска организация Движение Русофили – Несебър и Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов” в Слънчев бряг.

В изпълнение на Договора членовете на Организацията Татяна Чернакова, Наталия Яковлева, Наталия Козир и Олег Козир, водени от председателя на Управителния съвет Хр.Николов проведоха среща с ученици от гимназията. Техен преподавател по руски език е  Ваня Тенева, чиято е и идеята за това сътрудничество.

Гостите русофили бяха сърдечно посрещнати и поздравени от директора на гимназията инж. Славчо Станелов.

Христо  Николов, след като представи гостите, разказа на учениците кратката история на сдружение Русофили, целите, които стоят пред организацията и направеното до сега. След това даде думата на Наталия  Яковлева.

Тя разказа за вълнуващото със съпруга и Сергей посрещане на Новата 2019 г. в гр.Златоград. Собственикът на „Енчевите странноприемници” и цялото му семейство ги посрещнали като свои лични гости и ги представили на останалите българи, празнуващи в ресторанта.

В 23.00 ч. Наталия обявила по микрофона, че в Москва вече е Нова година и честитили на присъстващите 2019 година. От този момент до 23.45 ч. в ресторанта звучали само руски песни, пели всички заедно.

На следващия ден семейство от Ямбол не им разрешили да пътуват с автобус обратно до Несебър, а ги докарали до тук, отказвайки им да си платят за транспорта.

Наталия обърна внимание на учениците, че в Русия посетителите в ресторантите се наричат гости, а не клиенти. Така и те в бъдещатат си дейност в сферата на туризма трябва да се отнасят към хората.

Татяна Чернакова и Натлия Козир изпяха известната в цял свят руска песен „Катюшя”. Татяна разказа историята на тази песен и вдъхновяващото и значение в хода на Великата отечествена война.

Олег Козир, който със своя фотоапарат документира непрестанно дейността на организацията на русофилите в Несебър от самото и учредяване до ден днешен, сподели впечатленията си от постиженията на световната ни шампионка Стефка Костадинова, на Христо Стоичков, разказа им за легендарния руски вратар Лев Яшин. После той направи снимка на всички присъстващи в класната стая.

В края на срещата Тенева и Хр.Николов приканиха учениците, ако има желаещи, да организират група за допълнително усъвършенстване на руския език, като Общинска организация Движение Русофили – Несебър ще осигури руски преподавател на доброволни начала.

На следващите срещи  учениците ще бъдат запознати с важни моменти от историята и географията на Русия, с културата, изкуството и традициите на руския народ. Беседите ще бъдат на руски език от руски граждани за да свикват децата с езика.

Положеното начало е обещаващо и членовете на сдружение Русофили могат да помогнат в повишаване на степента на овладяване на руския език в Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов” и в професионалната подготовка на учениците.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *