а8 copy

Общинска организация Русофили-Несебър започна работа по своя трети проект

Това е любов  в действие                                                                              

Общинска организация Русофили-Несебър започна работа по своя трети проект – „Движението на българските и руски волонтьори в Несебър– това е любов в действие”.

Проектът беше победител в конкурса „Доброволец – 2018”, проведен с благословията на Московския и на цяла Русия Негово Светейшество Патриарх Кирил. Финансира се чрез Фонда за поддръжка на хуманитарни и просветителски инициативи „Соработничество”.

Той е насочен към децата в селата Кошарица, Гюльовць, Оризаре и Тънково,  за подпомагане на Центъра за обществена подкрепа и Центъра за социална интеграция и рехабилитация „Слънчице”, както и към възрастните хора  в тези селища.

Целите на проекта са: запознаване на членовете на Общинска организация Русофили-Несебър, децата и възрастните с понятията милосърдие и волонтьорство;

привличане на децата и възрастните в доброволчески инициативи и включването им в такива инициативи; подпомагане на социално слаби семейства, на деца с хронични заболявания, деца от малцинствени групи и възрастни хора; запознаване на тези групи с милосърдието и помоща на руския народ, проявени при строителството на православни храмове и утвърждаване на християнството; обучаване на деца в творчески умения; разнообразяване на живота на възрастните хора в селските райони с концертни програми и беседи; помощ при рехабилитацията на деца със специфични потребности и заболявания.В изпълнение на тези цели членовете на организацията бяха запознати с проекта и бяха планирани мероприятия за включване на повече от тях във волонтьорското движение.

Татяна Чернакова, със съдействието на директорите и преподаватели от училищата в селата Кошарица и Гильовци проведе майсторски класове с деца, като им показа и помогна да изработят  сами цветни гривни. Материалите и инструментите бяха осигурени със средствта по проекта. Малките ученици с голямо желание и проявявайки старания, умения и талант, си направиха от мъниста красиви украшения. Научиха се да работят с инструментите и да съчетават цветните елементи. По погледите им се четеше удоволствието от направеното, още повече, че  на това ги научи една леличка от Русия. Въпреки, че не са учили руски език, те отлично разбираха обясненията.

Надяваме се този майсторски клас да продължи и през следващата учебна година. Това е желанието не само на самите деца, но и на Татяна Чернакова, която е готова и в бъдеще на доброволен принцип да работи с малчуганите.

Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *