хора 5

Общинска организация Русофили-Несебър организира тържество

На 3 ноември 2017 г. Общинска организация Русофили-Несебър организира тържество по случай успешното изпълнение на Проекта „Православието – вековната връзка между руския и българския народ”, финансиран от Фонд „Покров” и спечелил  конкурса на Фонд „Соработничество” под егидата на Руската православна църква.

Датата не беше избрана случайно – на следващия ден, 4 ноември Русия празнува Деня на единението, ден, съпоставим с нашия Трети март.

Председателят на Общинската организация припомни на присъстващите български и руски граждани, изпълнили до краен предел клуба и на тези, които стояха отвън, историята за освобождението на Москва през 1612 г. от полските нашественици.

ВН 2кк 1

лж 1НГ-1

ОК-1ВН 2

Поздравявайки ги с  празника, от името на Управителния съвет той награди с грамоти едни от най-активните участници в реализацията на Проекта: Ирена Божилова-заместник-председател на организацията и най-важен изпълнител на Проекта; Вероника Иванова – секретар на Организацията и вдъхновител на идеята за създаването на филма, свързан с Проекта и Православието; Надежда Гроза – ръководител на хора за руски песни в Организацията, оператор и сценарист на филма по Проекта; Максим Момчилов – член на УС на Организацията и редактор на в-к „Слънчев бряг”, отразявал редовно мероприятията; Красимир Косев – публикувал в собствения си сайт Несебър-нюз всички събития на Общинската организация; Олег Козир и Любо Желязков – фотографи, направили стотици снимки през двугодишната дейност на организацията и автори на  фотоизложбата, свързана с Проекта; Татяна Чернакова и Татяна Кабанова – подпомагали с преводи изпълнението на Проекта и Николай Христов – актьор, озвучил филма по Проекта.

След връчванеот на наградите започна проежекциата на филма „Православието – вековната връзка между руския и българския народ”. Той беше посрещнат с изключителен интерес от всички. Авторите му бяха наградени с аплодисменти от публиката.

След филма руският хора на Организацията изнесе изпя няколко песни, с които ще участва на Четвъртия Балкански фестивал на руската песен на 18 ноември в РКИЦ София. Между всяко изпълнение Татяна Скибитская и Наталия Козир рецитираха стихове от руски автори.

кб 5Изненадата за всички беше изявата на 9-годишния талант Константин Башиков с когото от няколко месеца работи Надежда Гроза. Неговите виртуозни изпълнения на пиано очароваха хората в залата и извън нея и го наградиха със заслужени овации.

лм и жв любо 1В края на вечерта заслужилия деятел на културата на Русия Людмила Михайловна изнесе заедно с цигуларя от български произход Жорж Великов кратък, но впечатляващ литературно-музикален концерт.

В края на тържеството хората още дълго останаха в клуба, коментирайки програмата. Повечето от тях успяха и да опитат от кулинарните вкусотии на Пепа Чифильнова, една от активните членове на Общинската организация, която тя беше приготвила специално за присъстващите.

Всички с нетърпвние очакват следващото мероприятие – екскурзията до Перперикон, Рилски манастир, Манастира в Копиловци и посещението на Четвъртия Балкански фестивал на руската песен в София, която е планирана за 16,17 и 18 ноември.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *