OLYMPUS DIGITAL CAMERA

НЕСЕБЪР СТАНА ДЕТСКА СТОЛИЦА НА РАДОСТТА, СЛЪНЦЕТО И УСМИВКИТЕ

 

 

 

Несебър отново стана детска столица на творчеството, слънцето и усмивките. За 17 път живописният полуостров е домакин на Международния фестивал „Слънце, радост, красота“, който събра на едно място 1300 таланти. По традиция форумът започна с пъстро празнично детско шествие, което премина през провлака, свързващ новата със старата част на града.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пред портите на Стария Несебър пространството изпълниха представителите на осемте страни – участнички: България, Беларус, Германия, Грузия, Молдова, Румъния, Русия и Украйна. В петте дни на фестивала всички те ще покажат своите умения в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното изкуство и ще радват със своите изпълнения жители и гости на града.

След като националните флагове на държавите бяха вдигнати, а националните им химни изслушани, приветствие към всички отправи  кметът на община Несебър Николай Димитров. „Изключително се вълнувам, че през  предстоящите дни Несебър ще се превърне в столица на младостта, а таланти от различни жанрове ще се влеят в безкрайното море на изкуството, така както улиците на нашия град водят до морето. Пожелавам на всички да покажат най-доброто от себе си и нека най-добрите победят!“ , бяха част от думите на кмета. Приветствие към участниците отправи и Мима Петрова –почетен директор на фестивала.

След това колоритно шествие премина по главната улица на града, покрай църквите „Христос Пантократор“ и  „Свети Стефан“, за да стигне до амфитеатъра. Там бяха представени колективите и журито на фестивала, като последното бе разпределено по раздели. Оценяващи таланта за хореография са: проф. д-р Даниела Дженева – заместник ректор на АМТИИ – Пловдив, директор на  ансамбъл „Тракия”, проф. д.-р Антон Андонов ръководител на катедра хореография АМТИИ – Пловдив, балетмайстор на ансамбъл „Тракия”, доц. д-р Желка Табакова, хоноруван преподавател в: НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София, в специалността „Балетна педагогика”; АМТИИ – Пловдив, катедра „Хореография”; НАТФИЗ „Кр. Сарафов” – София; НБУ – София; ПУ „Паисий Хилендарски”, Никола Абрашев – съдия по спортни танци и треньор на клубове по спортни танци в област Бургас. За вокал и инструментал компетентно жури е: проф. Красимир Тасков композитор, пианист, педагог, ръководител на катедрата по композиция в НМА гр. София, Хайгашод Агасян  – композитор, Анета Драгнева – музикален педагог и диригент. Творчеството на децата в раздел изобразително изкуство оценяват: Михаела Георгиева – художник и директор на Общински детски комплекс –Несебър, Златин Чаушев – началник – отдел  „Несебър – Световно наследство” и Радослав Ралев – известен художник от Несебър.

Днес, по традиция, ръководителите на колективите се срещнаха с кмета на Несебър Николай Димитров, който ги приветства с думите, че градът от вчера е по-радостен, по-пъстър и усмихнат  и благодари, че тази атмосфера е създадена от присъствието им. Той бе на мнение, че изкуството и творчеството създават мирна и хармонична обстановка, в която се раждат приятелства. Гостите от своя страна благодариха за топлия прием и за непрекъсната грижа към тях от страна на организаторите на фестивала.

Ръководителите на групите, не пропуснаха да споделят своите впечатления от „Слънце, радост, красота“. Една от ръководителките разказа, че 14 години участва на фестивала и ще присъства на него докато може. Други участници, които за първи път присъстваха – гостите от Румъния, увериха кмета, че ще бъдат и на следващото издание. Представители на Украйна, които също за първи път са на форума споделиха, че другата година ще бъдат в значително по-голям състав. Представители на Молдова бяха на мнение, че усмивките на лицата на децата им говорят ясно какво е тяхното мнение за фестивала. В  знак на признателност, кметът получи множество сувенири от своите гости.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В продължение на 5 дни конкурсните сцени – на амфитеатъра, Старата митрополия и в Конферентния център, ще направят от Несебър един още по-млад, по-радостен и по-слънчев град. Община Несебър, Общински детски комплекс – Несебър и Националния дворец на децата, които са организатори на фестивала, вярват, че любовта към изкуството и талантът на участниците ще сътворят отново един истински и незабравим и за участници, и за публика празник.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *