1mart3

Несебърското училище участва в Националната седмица на четенето

 

28-VУченици от СУ”Любен Каравелов” – Несебър се включиха в Националната седмица на четенето. Инициативата е на Министерство на образованието и науката и се провежда в изпълнение на Плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).

В седмицата са включени разнообразни игри, състезания, представяне на книги, както и национален маратон на четенето.

За първи път Институтът по български език към БАН е разработил игрова надпревара за особеностите на българския език за учениците от V, VI и VII клас. Участието е на доброволен принцип.

            „Книгата за книгите“  – от понеделник 22.10.18г. до петък 26.10.18г. учениците от петите класове ще попълват в нея данни за любимата си книга или за книгата, която четат в момента. След това тя ще бъде предадена в библиотеката към училището, където да се съхранява  до следващата Национална седмица на четенето, когато те отново ще могат да попълнят данни за новите книги, които са прочели.

На 24.10.18г. се проведе щафетно четене на приказки с учениците от 5.в клас с класен р-л Таня Кехайова , на което присъстваха и много родители. Петокласниците  разговаряха за ползата и нуждата от четенето, за ролята на приказките и за необятния приказен свят. Приказките, които прочетоха пред своите родители бяха: „Врабчето и лисицата“, „Чудният пръстен“ и „Много научил“. След четенето, учениците обобщиха, че видовете приказки са : за животни,вълшебни и битови.

Преди щафетното четене, всички от класа се включиха и в инициативата на Институтът по български език към БАН. Под формата на  игрова надпревара за особеностите на българския език , учениците от V в клас решиха предвидения за тяхната възраст тест в часа по ИТ със съдействието на г-жа Таня Георгиева.

Във всички пети класове  на 24.10.18г. ученици четохо съчинения на тема „ Среща с герой от любима книга“. Най-добрите от тях ще бъдат написани и в „Книгата за книгите“.

Мара МОМЧИЛОВА

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *