full screen background image
gif_

НАПУСНА НИ ДИМИТЪР МИТОВ

димитър-митов-220x300След кратко боледуване на 27 януари на 86-годишна възраст ни напусна една от знаковите личности в община Несебър-Димитър Митов.

Дошъл ,както много необходими кадри в община Несебър,агрономът Митов има изключителни заслуги за развитието на селското стопанство в региона.Под негово пряко ръководство са постигнати рекордни резултати в развитието на овощарството и лозарството.Цялата му трудова дейност е пример за професионализъм,благородство и любов към хората и земята.

В сърцата на своите близки и приятели Димитър Митов ще остане и с дългогодишната си всеотдайна дейност като читалищен деец-председател на УС на Читалище „Яна Лъскова“.Никога в това читалище не е имало толкова самодейни колективи с толкова много национални и международни награди,когато той го ръководеше като истински възрожденец.

Ще го запомним с топлата му усмивка и характерен глас, който до вчера звучеше в читалищен състав,с твърдата му походка,когато всеки ден се разхождаше в Несебър и с образцовото му стопанство,за което се грижеше в Гюльовца.

Човек ,ката него,няма как да се забрави и затова загубата му е непрежалима за близките,приятелите и за хилядите,които имахме удоволствието да се докоснем до него.

Поклон,дълбок поклон пред светлата памет на Димитър Митов !

………………………………………………………………………………

Поклонението пред тленните останки на Димитър Митов ще бъде на 29 януари-понеделник,от 11.00 часа в параклиса на Гробищен парк-Несебър.

В знак на памет,публикуваме негови мисли за Деня на будителите:

За Деня на народните будители

  Всяка есен когато обикновените трудови хора прибират плодовете на своя едногодишен труд и се радват на това, което природата ни е дала нашия народ е отделил един ден, отдаващ заслужена почит на хората, които са държали буден българския дух в тежките години на нашата дълга история.Нарекъл го Денят на народните будители.

   Дълбок поклон пред великото безкористно дело на тези хора, без които нашата история нямаше да бъде същата.Дълбок поклон пред великото и безкористно дело.              

   Днес никога не може да си представи нашата история без Паисий Хилендарски и Черноризец Храбър, без азбуката на светите братя Кирил и Методий и школите на Климент Охридски, без неуморния труд на Софроний Врачански и отец Матей Преображенски.

   А какво участ щеше да има България без родолюбието на Свободата Георги Раковски и Васил Левски, без огненото перо на Христо Ботев и песните на Добри Чинтулов.

   Дело на тези будители са народните читалища.Ако те вече  векове са храмовете на българската култура, то народните будители са светцте на тази култура, на които ние трябва да се покланяме.Самият факт, че българският народ е учредил такъв празник е доказателство за признателността и величието на българския народен дух.

     Никое дело обаче, колкото и велико да е, то не би успяло да оцелее през вековете, ако не е имало последователи.А в България такива хора явно е имало.Има и сега.

Всички писатели, поети, композитори, учители, читалищни деятели и безкрайната армия на читалищни самодейци, които продължават да пазят традициите на своите предци и творческия български дух.

     Нашият малък град също е имал такива безкористни радетели на културата, с които може да се гордее.Като се започне от основаването на читалището през 1905 г.: Никола Бакларов, Пеньо Попов, Марин Маждраков, Георги поп Сава Катрафолов, Христо Кудев и Недю Стоев, делото се продължава на най-уважавания читател Стефан Владков, Коста Сотиров, Петко Керемедчиев, Георги Маждраков, Никола Топалов, Васил Апостолов, Кирил Петров, Георги Ставрев, Жана Чимбулева, Димитър Съселов, Веса Харизанова и др.

      Тези хора през целия минал век са давали културния облик на нашия град.Вечна им памет техните имена никога не бива да се забравят.Особено на този празник – в Деня на народните будители!

Димитър МИТОВ

Print Friendly

Автор: Красимир Косев


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *