01pol

Над 10 закопчани за стрелбата срещу Митьо Очите, арестите продължават

Автор:

news.bg

За снощната стрелба в курортния комплекс „Слънчев бряг” до момента са задържани над 10 души. Това обяви на пресконференция в Бургас директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов, цитиран от кореспондента на БТА.

На брифинга присъстваха също апелативният прокурор Любомир Петров и окръжният – Калина Чапкънова.

Припомняме, че Димитър Желязков – Митьо Очите бе ранен тежко при престрелка в курортния комплекс. Той е с опасност за живота. При стрелбата бе убит един от бодигардовете му.

Митьо Очите тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг

Обновена

Митьо Очите тежко ранен при стрелба в Слънчев бряг

Има опасност за живота му…

Бургаският МВР шеф подчерта, че арестите продължават. Установявало се кой каква съпричастност има към инцидента. Записите от камерите за видеонаблюдение били иззети.

Калоян Калоянов заяви, че се потвърждава версията, че снощният конфликт е възникнал заради места за паркиране. Спречкването не било първото между двете групи. Наскоро имало друго подобно, а вчера бил нанесен побой на приближен на Желязков. Поредният побой бил допринесъл за нагнетяване на ситуацията.

Следващите 12 часа критични за Митьо Очите

Обновена

Следващите 12 часа критични за Митьо Очите

Очите е претърпял 8-часова операция

Прокурор Петров обясни, че на мястото на стрелбата са били намерени 30 гилзи, нож и три пистолета. Единият пистолет е газов, вторият е законно притежаван, а третият е „Макаров” без номера. До тялото на убития в престрелката е бил намерен пистолетът „Макаров”.

Загиналият охранител на Димитър Желязков – Очите е на 46 години. Той се казва Александър Алексиев.

Старши комисар Калоян Калоянов обясни, че смъртта на гарда вероятно е причинена с едно от намерените оръжия. Това обаче щяло да се изясни с балистична експертиза, която вече е настанена.

МВР пусна снимки на осем издирвани за престрелката в Слънчев бряг

МВР пусна снимки на осем издирвани за престрелката в Слънчев бряг

Анонимността на информаторите е гарантирана, подчертават от полицията

От своя страна прокурор Любомир Петров съобщи, че за убийството на Алексиев се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано и за опита за убийство на 42-годишния Димитър Желязков – Очите и Николай Маринов – Кольо Магарето.

Когато спрямо конкретен човек бъдат събрани достатъчно доказателства, щели да бъдат повдигнати и обвинения.

На съвместния брифинг стана ясно още, че освен за убийството и опита за убийство, разследване се води и за хулигански действия с особена дързост.

Апелативният прокурор е разпоредил проверка относно дейността на МВР по издаване на разрешителни за носене на оръжие. Тази проверка щяла да установи дали подобни разрешителни са давани на криминално проявени лица, извършващи охранителна дейност.

Междувременно стана ясно, че след поредната операция състоянието на Митьо Очите е стабилизирано, допълва БНР.

По-късно на брифинг в Съдебната палата говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че нито една от версиите, които се разследват, не е отхвърлена, не е и потвърдена. Ще бъдат положени максимални усилия да се установят поводът и отношенията, които преди това са съществували, за да се установи мотивът за престъплението.

До края на деня се очаква информация от прокуратурата за задържаните лица и събраните доказателства.

Досъдебното производство се води за опит за убийство на повече от едно лица, като при едно от лицата е настъпила смърт. Сравняват се огнестрелните оръжия като вид, марка, време на използване с гилзите, открити в телата на Очите и охранителите му.

=========================================

Това с Митьо Очите – битов скандал? А корабчета плуват ли…?

Нощес в една дискотека в Слънчев бряг се стреляше като в сирийския Алепо по време на офанзива. Но главният комисар и също толкова главен секретар на МВР Костов посочи като основна причина за касапницата „битов скандал”. Може би това непрофесионално прозрение на висшата професионална длъжност във ведомството идва, за да затвърди признанието на социолога на вътрешните работи Бъчварова, че подчинените й не се справят с битовата престъпност. А с останалата се справят перфектно.

Главният комисар едва ли не знае (в противен случай не си е на мястото), че битов скандал е когато комшия те фрасне по главата с празна бирена бутилка, щото си изтупал килима си върху прането на жена му, или задната гума на колата ти е изпомачкала теменугите, посадени пред блока от тъща му. Или когато двама пияници се скарат в кръчмата на тема „те мене уважаваш ли ме” и се заформи меле.

Когато една оперативно интересна личност, която от години е във фокуса на правосъдието, ама все не може да бъде „фокусирана”, нахълта в дискотека със сюрия въоръжени гардове, за да разчиства сметки и бъде посрещнат с огън като във „Форт Апахи”, приключил с убит и тежко ранени – това не е битов инцидент.

Това е демонстрация, че организираната престъпност е безнаказана и неконтролируема. Че определени заведения се ползват със статут на екстериториалност в Република България. В тях може да се продава дрога, да се поръча платена женска/мъжка плът, да се влиза с боен арсенал, да се раздава кърваво правосъдие. Показнò, че независимо от мощно пропагандираната операция на МВР срещу мутренските кортежи от джипове, модата подземни босове да се движат с охрана, по-голяма от тази на американски президент, не е минало. Гардове, въоръжени по-добре от армията на Андора (чийто девиз, между другото, е сходен със словата, изписани над нашия парламент – Virtus Unita Fortior – „С общата сила – по силни”).

Ако определим тежкото криминално престъпление в Слънчев бряг като „битовизъм”, спокойно може да запишем и дръзкия професионален обир на Хасковската поща като неправомерно теглене на парични средства. А нападението срещу антимафиот №1 в Силистра – като дребно хулиганство…

И докато оправданието на Бъчварова и компания е, че в малките населени места има битова престъпност, защото не достигат сили и средства, е ли е такова положението и в един от най-големите курорти в началото на туристическия сезон?

При „битовия инцидент” по щастлива случайност няма пострадали невинни граждани – български или чужди. Защото иначе трябваше сериозно да се замислим, какво да сложим на новото лого на страната ни като ваканционна дестинация. Може би АК-47? Или да включим в туристическия пакет атракцията „Разчистване на сметки в стил 30-те години в Чикаго”…

Черноморският ни курорт бе блокиран от полиция и жандармерия като село в Северозападна България с преобладаващо циганско население след поредно престъпление. С тази разлика, че едва ли чуждите туристи се радват на засиленото полицейско присъствие като изтормозените възрастни хора от дълбоката провинция. Ако искаха екшън – щяха да си поръчат круиз до Сирия.

Оказва се, че полицията не е в състояние да осигури спокойствие не само на българските граждани, от престъпната наглост вече страдат и гостите на страната. За по-малко от 24 часа България заприлича на Дивия Запад. Обир на поща, престрелка в кръчма.

Само че ги няма чаровните бандити от холивудските филми. Има безскрупулни наркодилъри и сводници, „бизнесмени”, които уреждат бизнеса си с пистолет (бизнесмени – защото не стрелят сами, а техните прислужници), хора, които не зачитат човешкия живот. Окрилени от десетилетия безнаказаност.

Защото го няма и благородния шериф от уестърна. Благородните „шерифи”, отдадени безкористно и всецяло на служба на обществото, днес загиват. От собствената си ръка или покосени от инфаркт. Другите – с повече късмет – подават рапорти за напускане. Полицията е демотивирана, предадена от „своите” министър, зам.-министри, главен секретар, от „своите” народни представители. От своето общество, което все забравя, че проблемите на рибата не идват от опашката. И че при опасност викаш „Полиция!”, а не „Министър Еди-кой-си!”

По-лошо не може да бъде, ще каже песимистът. Може, може, ще го успокои оптимистът. И наистина ще стане по-лошо, ако Министерството на вътрешните работи не бъде реформирано кризисно. От оптималното използване на възможностите на личния състав, от повишаването на материалното осигуряване, предназначено за нормална дейност, от задържането на можещите и искащите да се борят с престъпността в системата, от създаването на широка мрежа доброволни сътрудници (защо не си кажем думата – агенти).

Колкото до орязването на парите при пенсиониране и отпуските – това едва ли ще изпише вежди. Виж – със сигурност няма да спре Очите. И отново ще свирят куршуми.

Или наистина – Virtus Unita Fortior – с общата сила ще станем по-силни.

Print Friendly

Автор: NEWS.BG


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *