18E3A19482DF29

Коледуване в Несебър – традиция и съвременност

 

 

 

27Звучни коледарски песни и наричания огласиха тихата и свята нощ в Несебър. Из смълчаните улици на града коледуваха момчетата от Обединената общинска школа по изкуствата. Коледуването е един от традиционните български обичаи, съхранен през годините. Коледува се  от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер. В народните представи тогава се появяват караконджуливампириталасъми и други свръхестествени същества, а коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

Облечени в традиционни празнични народни носии, загърнати в ямурлуци, нарамили торбички,  коледарите обходиха много домове, като не пропуснаха и тези на едни от най-личните хора в града – учителите.

Под звуците на гайда те изпълниха типичните за Коледа обредни песни и  направиха наричания за здраве, щастие, берекет и благополучие. Домакините посрещаха с радост и благодарност напетите коледари и ги даряваха с краваи, орехи, плодове, лакомства и пари.

Несебърската коледарска дружина за поредна година показа, че тачи и съхранява народните традиции, предизвика много положителни емоции и дари надежда за сполука и по-успешно бъдеще  в десетки домове.

                                                                      Мара МОМЧИЛОВА

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *