DSC01895

В Несебър отбелязаха Световния ден на поезията

„Поезията е паметник, където са запечатани най-добрите

и щастливи мигове на най-добрите и щастливи умове.”

/Пърси Шели/

 

През 1999 г.  Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата взема решение всяка година на  21 март  да се отбелязва Световния ден на поезията. Целта  е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия във целия свят и „да се даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия“ .

На 21 март Общинска организация Русофили-Несебър, съвместно с Народно читалище „Яна Лъскова-1905“ и Съюза на Съотечествениците в Несебър за трета поредна година отбелязаха съвместно Световния ден на поезията.

На тържеството, проведено в клуба на сдружението на русофилите в Несебър традиционно участваха със свои творби българските и руски поети от общината ни: Марина Димитрова, Здравка Георгиева, Виктор Иванов, Лариса Антоненко, Влад Милов, Александр Кузнецов, Веселина Маринова, Иван Косокин, Живка Митова, Неда Наумова, Стоян Стоянов и Наталья Яковлева.

DSC01915Деветокласничката  от училище „Любен Каравелов“ Дарина Ганчева/на снимката/, дебютира със свое стихотворение пред  по-възрастните си колеги – поети и пред ценителите на изящното слово.

Виктор Иванов, който вече няколкократно превежда творби на наши поети от български на руски, заслужи аплодисментите на публиката с преводите на стихотворенията на Здравка Георгиева/на снимката горе/

Част от присъстващите  рецитираха любими стихове от руските поети Бунин, Тютчев, Окуджава, Цветаева.

Запомнящо се беше участието на Стоян Стоянов, директор на ОУ „Васил Левски“ с.Тънково, чийто творчески път е белязан с 5 негови книги – романът „Митническа сага“ (преведен на руски език в Москва), две книги с разкази и новели, една стихосбирка и една пиеса.

Стихотворението му против русофобията, по молба на всички участници в тържеството, беше прочетено два пъти. Русофили пожелаха да получат текста, за да напишат музика по него.

Руският бард Саша Кузнецов от Свети Влас, основател и организатор на бард -фестивала „Есенен резонанс“, освен с авторските си стихотворения, взе участие и с няколко свои песни. Това повиши настроението на участващите в тържеството и по тяхна молба вечерта завърши с „Подмосковные вечера“, изпята от руснаци и българи под акомпанимента на Саша Кузнецов.

Общинска организация Русофили-Несебър,  с Народно читалище „Яна Лъскова-1905“ и Съюза на Съотечествениците в Несебър планират още редица вечери, посветени на наши и чужди поети. Защото, както е казал английският философ, публицист и критик Уилям Хазлит „поезията е всичко, което си заслужава да се запомни от живота”.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *