New ImageАА,А,УААЕ

Академик Антон Дончев представи най-новата си книга в Несебър

 

 

Един от най-известните ни и любими писатели  Антон Дончев представи пред несебърска публика най-новия си роман „Сянката на Александър Велики“. Премиерата на книгата, разказваща историята на Лизимах, се състоя в града на ЮНЕСКО по инициатива на в. „Стандарт“.

В началото на събитието, кметът Николай Димитров, произнесе поздравително слово, в което заяви: „Несебър е перлата в короната на българското самочувствие и за нас е огромна чест гениалният Антон Дончев да гостува при нас и да представи своя култов роман“.
„Да говорим за Антон Дончев пред интелигентна публика и в град с такива традиции е излишно.“, бе категоричен  издателят Иван Гранитски. Той сподели, че  големият български писател с неговата книга „Време разделно“ е най-превежданият автор след Вазов с произведението му „Под игото“. Над 2,5 млн. е тиражът в чужбина и над милион издания на книгата на акад. Дончев в България. „Най-новият му роман има същата художествена енергия и  мощ на внушения.“, сподели своите впечатления издателят.
„Романът ще ви отвлече така, както едно пролетно наводнение“, направи образно встъпление към задълбочения си анализ на произведението известният изкуствовед проф. Иван Маразов. Той бе на мнение, че „Сянката на Александър Велики“ е „най-добрият наш роман в магическия жанр. Книга, която открива пътя към разбирането и мисленето на хората. Роман, който издига нашата литература на изключително високо равнище.“, каза проф. Маразов. На финала на речта си, той сподели, поглеждайки присъстващите: „Завиждам ви, че на вас ви предстои да го прочетете.“

В анонса на книгата пише, че „тя е посветена на нашите прадеди траките, които победиха страха от смъртта и повярваха в безсмъртието. Тя разказва за смели мъже, родени и отгледани от земите на Балканите, които изораха браздите на нова цивилизация до границите на познатия свят. Тя е за сляпата жрица Хестия, която се опитва да премине през границите на този свят и да достигне до света на звездите. И за първите богове кабирите, за които златото на Лизимах е като меда за пчелите.“

 

По време на срещата с несебърската публика Антон Дончев  заяви, че борбата не е между религиите, а борбата е за човешките души и тя не е от днес.  И още: „Ние имаме изключително богат геном. Нашите гени са смлели чуждите раси, те са като бронзова сплав. И в момента българският ген се бори да остане.“, каза големият български писател Антон Дончев и остави публиката безмълвна.

С раздаване на автографи и неформални разговори с автора завърши гостуването на Антон Дончев в Несебър.

Културното събитие уважиха освен кметът Николай Димитров и семейството му, изпълнителният директор на „Черноморски фар” Димитър Николов, известният историк и краевед Иван Бабев, авторката на „Златната книга на Несебър“ Евтелпа Стойчева, дългогодишният кмет на Несебър Васил Киров, общественици, учители, ученици от СОУ „Любен Каравелов“, почитатели на писателя.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *