mestni_izbori2019

Рекордна сума отпусна правителството за местните избори тази есен

Рекордна сума отпусна правителството за местните избори тази есен. Вотът на 27 октомври ще струва над 70 милиона лева. Сумата е с близо 20 милиона лева повече от тази за местните избори, които се проведоха преди четири години.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри 70,7 млн. лева по план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на първи и втори тур на местните избори, които вече са насрочени за 27 октомври.

За местният вот през 2015 година бяха отпуснати 50,5 милиона лева. Последните парламентарни избори през 2017-а са стрували 30 милиона лева, а евроизборите тази пролет бяха проведени с бюджет от 32,4 милиона лева. Което означава, че изборите през есента ще бъдат рекордно скъпи.

Парите, предвидени от правителството трябва да бъдат похарчени за подготовка и отпечатване на избирателните списъци, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, отпечатване на бюлетините, логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет, възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии, компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване, организиране на места за гласуване в държавните училища и др.

Част от необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2019 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част — чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2019 г., е посочено в правителственото съобщение.

Това означава, че първоначално са били предвидени по-малко пари за организирането и провеждането на местния вот. В съобщението не се уточнява какво е наложило промяната.

Print Friendly

Автор: в."Дума"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *