768x432аьяаьуа

БСП увеличава подкрепата за кметовете си със 100 000 гласа, за общински съветници – с около 50 000

„Поздравявам всички българи, гласували на тези избори и проявили своята гражданска активност. Благодаря на  всички наши кандидати, общинските, областните структури, депутатите в българския и Европейския парламент, на Националния съвет, които се включиха в тази кампания,  за да е тя силната, положителна и усмихната.  Вие предложихте реални решения на хората.“

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на БСП. Тя поздрави партията, че е устояла на натиска, компроматната война и на заплахите.“И в тези избори цялата държавна машина беше изправена срещу вас. Бяхте подложени на заплахи, стигна се до това- да конфискуват баници като веществени доказателства, да пишат, че семействата са ви напуснали, че децата ви са се отказали от вас.

Благодаря ви, че не се поддадохте на всичко това и продължихте. Благодари ви на всички вас. Страхотен национален отбор сме. Вярвам, че той ще се запази и след тези избори“, допълни  Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че левицата  печели на първи тур 34 общини, а в 56 общини и 16 района в София, Пловдив и Варна  е на балотаж. Тя подчерта, че левицата отива на балотаж в 12 области. „БСП увеличава своите гласове с около 100 хиляди гласа спрямо предните местни избори. Запазваме червените си общини досега.

Имаме намаление с две трети на общините, в които не сме имали общински съветници“, каза Нинова. Тя добави, че БСП се завръща със сериозно присъствие в местната власт и затвърждава тенденцията от последните 3 години – спечелени президентски избори, удвоени депутати в Народното събрание и единствената партия с увеличен брой евродепутати, сега увеличена подкрепа за кметове и общински съветници от БСП.

Като изключително сериозен проблем Корнелия Нинова посочи огромния брой  невалидни бюлетини. “ На тези избори те са около 15%, това са 400 хиляди гласа. Решението на този въпрос  е машинното гласуване и БСП отново ще го предложи“, посочи Нинова.

Корнелия Нинова изтъкна, че емблемата на тези избори е  корпоративният  вот, натискът и купуването на гласове. Тя се позова на  изказвания на гражданите по една от телевизиите : „На единия беше зададен въпрос: Защо взехте 20 лв.?, а той каза: „Защото съм гладен и искам да ям“. Бедността. Вторият на същия въпрос каза: „Защото ни е страх от всичко. В най-бедната част от България, Северозапада, ни е страх от всичко“. Това е голямото предизвикателство пред всички нас  : бедност, страх и репресии. Срещу това трябва да се борим в България.“

Нинова призова към  обединение за решаване на този проблем „Обръщам се към  всички – тези избори ще минат, ще дойдат други – дайте да се съберем и да решим този огромен проблем – свободен народ, без страх свободно да избира водачите си“, заяви тя.

……………………………………………………………………….

Кои са кметовете на БСП в малките общини

Кои са кметовете на БСП в малките общини

Кметове на БСП печелят убедителен пореден мандат в по-малките общини в България

В Троян Донка Михайлова взима категоричен трети мандат.

В Гоце Делчев Владимир Москов безапелационно побеждава с резултат от 72,90% от гласовете.

В Стражица Румен Павлов взима още на първи тур 55,98 процента.

Инж. Емануил Манолов също категорично печели трети управленски мандат в Павликени с 60,64 процента от гласовете.

В Полски Тръмбеш Георги Чакъров, който е кмет на общината без прекъсване от 2003 година, отново печели изборите на първия тур с доверие от 59,46 процента.
Кандидатът за кмет на Болярово Христо Христов, издигнат от БСП за България, печели седми пореден мандат със 74.65 на сто от гласовете.

Досегашният кмет на най-малката община в България – Трекляно, Радко Петрунов от БСПпечели от първия тур с гласовете на 383 души, или 59,29 процента от избирателите.

В Кресна Николай Георгиев, подкрепен от БСП за България печели на първи тур с 60,15% срещу кандидата на ГЕРБ.

В Банско подкрепения от БСП за България Иван Кадев печели с 51,71% срещу Георги Икономов от ГЕРБ.

Много от кандидатите на левицата отиват на втори тур.

Балотаж ще има в Радомир между досегашния кмет Пламен Алексиев, за когото са гласували 42.16 процента от избирателите и Евдокия Асенова от „БСП за България“, получила доверието на 20,30 на сто.

В Добричката община също ще има втори тур. Кандидатът на левицата Соня Георгиева събира 36,54% от гласовете, а Ердинч Хаджиев от ДПС – 31,28 на сто.

Явор Божанков е на балотаж за кметското място в Горна Оряховица. Той е получил 31,89 процента срещу 39,50 на сто за кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Добромир Добрев.

В Златарица също ще има балотаж. Той ще е между досегашния кмет от ВМРО Пенчо Чанев и Михаил Ганев от „БСП за България“. За Чанев са гласували 37,98 на сто от гласоподаватели, а за Ганев 30,99.

В Дупница сегашният кмет Методи Чимев от ГЕРБ отива на балотаж с Първан Дангов от БСП. В Бобошево досегашния кмет Крум Маринов от БСПима преднина с 41,61 процента. Втори е Стефан Тачев – Местна коалиция СДС /НФСБ, Обединена социалдемокрация, Воля/ с 29,62 процента.

Балотаж ще има и в община Кочериново, между досегашния кмет Иван Минков от ПП ГЕРБ /48,50 процента/ и Станислав Горов – БСП за България /27,43 процента/.

В Асеновград издигнатия от БСП за България Емил Караиванов отива на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ. Разликата между двамата е малко над 5%.

Кандидатът на БСП Ива Вълчева отива на балотаж в община Хисаря срещу Пенка Ганева от ГЕРБ. Двете са с почти изравнени гласове – 25,69% за Вълчева и 26,72 на сто за Ганева.

В Първомай Николай Митков отива на балотаж срещу досегашния кмет с разлика само от 0,5% между двамата, като оставя зад себе си кандидата на ГЕРБ.

В Брезово кандидатът на ГЕРБ Христо Енков с гласовете на 46,57 на сто от гласувалите ще се изправи отново срещу Камен Калапанков от БСП за България, който има 36,62 процента одобрение.

В община Твърдица кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Атанас Атанасов печели с 44.69 процента, като му предстои балотаж с Ваня Колева от БСП, която е получила 21.86 от гласовете.

В община Тунджа предстои балотаж между досегашния кмет Георги Ст. Георгиев, издигнат от коалиция „БСП за България“, и кандидатът на ГЕРБ Атанас Славов.

Източник: БСТВ и Дума

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  One thought on “БСП увеличава подкрепата за кметовете си със 100 000 гласа, за общински съветници – с около 50 000

  1. Марина

   БСП е една малка партия, както казаха в предизборната нощ. Определено няма никаква подкрепа почти никъде и е загиваща партия, която се нацепи. Техните кандидати не се позлват с добро име. Особено Явор Божанков

   Reply

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *