26_b09

Димитър Маргаритов, КЗП: На денонощен телефон и открити павилиони с бутон туристите ще могат да подават сигнали това лято

 Радио „Фокус“

Димитър Маргаритов, КЗП: На денонощен телефон и открити павилиони с бутон туристите ще могат да подават сигнали това лятоСнимка: Радио „Фокус“ – Пловдив

Димитър Маргаритов, председател на КЗП, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: За какво да внимаваме, когато пазаруваме и кои са най-честите трикове, с които търговците се опитват да ни подведат? Полезни съвети очакваме в следващите минути от Димитър Маргаритов – председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), който вече е на пряката ни телефонна линия. Нека да започнем наистина от предстоящия Великден, когато по традиция проверките са засилени и от страна на Агенцията на храните, разбира се и от страна на вашата комисия. На какво ще наблегнете вие преди настоящия празник?
Димитър Маргаритов: Нашата идея е да си сътрудничим двете институции, защото и опитът ни показва, че когато имаме съвместни екипи и проверяваме и търговски обекти, и пазарите, на които се предлагат традиционните сезонни великденски храни и други стоки, ефектът от контролната дейност е доста по-добър. Така че вече са започнали тези екипи да наблюдават търговските обекти както по отношение на храните, така и по отношение на други стоки, тъй като знаем, че в навечерието на такива празнични дни има доста кампании, свързани с различен тип намаления, промоции и е много важно наистина тези условия и оферти, които се отправят към потребителите да бъдат действителни и реални, а не да ощетяват и да се свързват с различни нелоялни практики. Например ще ви кажа нещо интересно. От няколко дни следим много отблизо една кампания, която се осъществява от големи търговци на битова електроника. В техните сайтове всъщност има една голяма обява, че всички стоки и артикули в техните магазини ще бъдат продавани с определен процент отстъпка. Тук е много важно да се проследи, първо, действително това да е така и второ, как поетите ангажименти от самите тези търговци от всички артикули да има достатъчно наличност, така щото каквото са решили да си закупят потребителите, да могат действително да го придобият при тези по-изгодни условия. Засега кампанията протича нормално, но ние ще продължим да я следим до нейния край.
Водещ: Именно около празници, независимо какви са те, винаги онлайн търговците предлагат примамливи оферти, вие споменахте за една преди малко. С какви трикове си служат най-често хората, които продават стоки по интернет и за какво съответно да внимаваме?
Димитър Маргаритов: Ще отговоря. Само преди това едно уточнение, че всъщност кампанията, за която споменах преди малко, се осъществява реално в търговските обекти, но тя е анонсирана чрез сайтовете на тези търговци като за определен период от време всъщност на техните сайтове има само този анонс и всъщност не се закупуват стоките онлайн, а само в самите магазини. А що се отнася до търговията онлайн, знаете че през изминалите години в България тя бележи един значителен ръст и всъщност нашата контролна дейност е все по-засилена в тази област. Основните нарушения, които констатираме са свързани с така нареченото право на отказ, което потребителите могат безусловно да упражнят за почти всички стоки, които се търгуват в интернет. И това право на отказ означава, че в 14 дневен срок от закупуването на стоката, вие можете да я върнете на търговеца, просто защото тя не ви е харесала. Наблюдавали сме случаи, в които търговците се опитват да възпрепятстват потребителите да упражнят това свое право и разбира се тези, които го извършват, са санкционирани. Потребителите трябва да знаят, че могат спокойно да пазаруват и да упражнят правото си на отказ. Разбира се, че и в интернет среда също се случва да има такива намаления, които не са реални или пък промоции, които всъщност се оказва, че когато си закупите тези стоки, те не са придобити на възможно най-изгодната цена, а някъде другаде можете да ги намерите по-изгодно. Така че моят съвет към потребителите, когато пазаруват в интернет да сравняват няколко оферти за аналогични стоки, които са си избрали. Особено лесно е това да се случи на екран, така че не се губи много време, а целта е наистина да видим кое е най-изгодното предложение в онлайн средата.
Водещ: Има ли механизъм КЗП да контролира например даден търговец, който повишава цените непосредствено преди периода на промоцията?
Димитър Маргаритов: Имаме такъв механизъм, въпреки че законът урежда задължението на търговците да продават стоките на старата цена преди намалението поне 1 месец само в търговските обекти. В онлайн средата ние следим именно за това, защото то би било нелоялна търговска практика. И по повод на кампанията „Черен петък“ през миналия ноември всъщност ние попаднахме на един такъв особено фрапиращ случай, в който търговецът ден преди обявеното намаление вдига рязко цената и дори и след като след това приспада определен процент от нея, тя пак остава по-висока отколкото е била да речем през предходната седмица. Така че ние хващаме такива случаи на безспорна нелоялна практика и санкциите за тези нарушения са едни от най-високите, които нашата Комисия може да налага, а именно до 30 хиляди лева при първоначално и до 50 хиляди лева при повторно нарушение.
Водещ: В оставащото ни време до края на разговора бързам да ви попитам на каква помощ от страна на комисията ще могат да разчитат туристите и през този летен сезон? Знаем, че обикновено имате открити приемни. На какво могат да разчитат хората, които не са доволни по някакъв начин от обслужването си като туристи?
Димитър Маргаритов: На първо място ние ще се постараем още преди началото на активния сезон да извършим проверки в местата, в които през предходните периоди сме открили нарушения и сме наложили санкция и да установим дали тези практики са преустановени и дали всичко е готово за нормалното започване на сезона. Иначе по време на неговото протичане ще продължим да бъдем активни в контролната си дейност, да наблюдаваме и заведенията за хранене и развлечение, и местата за настаняване, и всички онези обекти, по които ние можем да упражним своите функции. Що се отнася до контакта, който потребителите могат да осъществят с нас, ако нещо на място е възникнало и то е проблемно, сме с идеята през тази година малко по-иновативно да подходим. Вместо да откриваме приемни с хора, които да работят в тях, ние имаме идея да присъстваме по-скоро виртуално с нашия денонощен телефон, който ще бъде показан на най-комуникативните места. Също така и с едни открит тип павилион, на които ще има възможност хората само с натискане на един бутон веднага да се свързват с нашите екипи и те съответно да отреагират светкавично, пристигайки на място за проверка.
Евелин ЦАНЕВА

Print Friendly

Автор: Агенция "Фокус"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *