New Imagesdvvvsdfgv

Мария Габриел: Резултатът от Брекзит е с историческо значение за бъдещето на ЕС и самата Великобритания

 

 

Каквито и договорености да бъдат постигнати с Великобритания като трета страна трябва да се съблюдават четирите свободи на движение

 

 

05.07.2016, Страсбург – Дебатът по заключенията на Съвета от миналата седмица във връзка с референдума във Великобритания беше в центъра на днешното пленарно заседание на Европейския парламент. Акцент в обсъждането, в което се включиха председателят на Съвета Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, бе поставен на позицията на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки.

 

Силни послания в пленарна зала отправи и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел. „Резултатът от референдума в Обединеното кралство е с историческо значение не само за бъдещето на ЕС, но и за просперитета на самата Великобритания. Тези, които обещаваха повече суверенитет и аргументираха позициите си на гърба на „технократска Европа“, сега се проявяват като политици, които са безпомощни и най-вече безотговорни към съдбата на страната си“, заяви Мария Габриел.

 

Тя открои две важни насоки за бъдещето, които следва да бъдат взети под внимание. От една страна, не бива да се губи от поглед червената линия, вече очертана от председателите на институциите на ЕС и от държавните и правителствени ръководители на 27-те страни-членки. Неприемливо е сключването на сделка относно условията за достъп до единния европейски пазар, докато официално не са приключили преговорите за излизане. „Каквито и договорености да бъдат постигнати с Великобритания като трета страна, четирите свободи на движение трябва да се съблюдават“, наблегна Мария Габриел.

 

Зам.-председателят на Групата на ЕНП предупреди от друга страна, че не трябва да се допускат старите грешки, когато бъде дадено началото на един по-широк размисъл относно бъдещето на ЕС. „От всички нас, демократи и истинските европейци, зависи да използваме тази криза като възможност. Имаме нужда от лидерство, зачитащо основополагащите ценности и принципи на ЕС. Но когато говорим за бъдещето на Европа, нека не забравяме, че сърцето на Европа бие във всеки един гражданин, който вярва в мирна, обединена и толерантна Европа, независимо дали се намира в Берлин, Париж, София или Букурещ“, заключи Мария Габриел.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *