Plenary session week 05 2016 in Strasbourg

Бареков: Да се въведе мандатност за депутати, премиери и евродепутати

 

Въвеждане на мандатност за депутати, премиери и евродепутати и  преминаване към смесена избирателна система. За това призова евродепутатът Николай Бареков в интервю за вестник „24 часа“ и обяви, че ББЦ ще прерасне на Богоявление в Консервативна партия.

„Нека да запишем в Конституцията, че както президентът няма право на повече от 2 мандата, това да важи и за премиерите, и за депутатите. Това бих го предложил и в европейската конституция – и евродепутатите да нямаме право на повече от 2 мандата“, заявява той. По думите му смесената система по примера на Германия е единствената, която ще гарантира по-голямо представителство на гражданите в НС.

„България без цензура“ ще прерасне на Богоявление в Консервативна партия, обявява сензационно пред изданието евродепутатът. „На 6 януари догодина, свикваме конгрес, на който ще предложа да запазим същността на ББЦ, но ще променим устава в посока на консерватизма. Партията ще получи ново име – Консервативна, и така ще отидем на парламентарните избори“, заявява Бареков като на въпрос дали ще напусне Европейския парламент, той категорично отсича, че остава евродепутат, но ще се включва „много сериозно в политическия живот на България и ще участва активно на предстоящия вот.

По думите му има ниша за такава партия, защото ГЕРБ постепенно се е  превърнала в „олигархична формация, която се е сраснала с властта“. „Тя вече не може да бъде част от новите тенденции на бунт на масите срещу истаблишмънта. От друга страна, след като половината реформатори се продадоха за постове, а Радан Кънев остана в изолация, не виждам как те може да представляват център-дясното в България. Те се борят за 1-2 процента, колкото да прибират партийната субсидия. Ние кандидатстваме да сме трета политическа сила и да представляваме истинския център-дясно“, подчертава Бареков. Попитан дали вижда конкуренция в лицето на патриотите, евродепутатът отбелязва, че Каракачанов и Сидеров са много крайни и за разлика от тях, той и партията му не могат да бъдат „васали нито на Ердоган, нито на Путин“.

От няколко месеца ББЦ е член на Алианса на европейските консерватори и реформисти, съобщава още Бареков. „Освен в ръководството на парламентарната група на консерваторите, аз бях избран и в Изпълнителния съвет на нашата политическа партия, която представлява европейските и световни партии – членове на Алианса на консерваторите и реформистите. Единствен българин съм на такава висока позиция вече втора година. Членове на този алианс са Консервативната партия на Великобритания и забележете – Републиканската партия на САЩ, чийто кандидат Доналд Тръмп спечели изборите за президент“, допълва той.

На въпрос кой трябва да е новият български еврокомисар, Бареков категорично заявява, че най-подходящият за поста е президентът Росен Плевнелиев. „Той е доста навътре в темата, застана твърдо зад идеята за електронно правителство и електронно гласуване, доста активно работи по въпроса за т.нар. киберзаплахи“, аргументира се евродепутатът.

По отношение на вътрешнополитическата ситуация в страната политикът е категоричен, че сме в  колосална политическа криза, от която според него може да излезем само с радикални реформи. В тази връзка той заявява, че би подкрепил идеята за Велико Народно събрание. На въпрос накъде вървят процесите в някога единната партия ДПС, Бареков изтъква, че единствените печеливши от процесите в Движението са ДПС и лидерът Ахмед Доган. „Аз съм един от малкото журналисти, които са се запознали основно с дейността на Доган преди и след 1989 г. Чел съм и архивите на ДС. Доган е доказан български патриот, особено на фона на днешната васална политика на Борисов спрямо Ердоган. Тепърва шансовете са пред Доган да покаже, че ДПС е отговорна партия. Искам да го призова да се появява по-често публично. И бих признал неговия принос за свалянето на втория режим на Борисов. На никого не му пука, че за Доган не гласуват българските турци, които са скъсали завинаги с България. Нека той да обърне повече внимание на тези български турци, които искат да бъдат европейци, които почитат и Кемал Ататюрк, и Васил Левски и които имат българско самосъзнание“, допълва още политикът.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *