Бареков: „Блатото, пълно с крокодили“ в България се раздели на русофили и русофоби

 

Ван Орден и Бареков представиха в Брюксел доклада „Влиянието на Русия в България“

По въпроса за Русия блатото с крокодилите в България е разделено на две – едните са за Путин, другите са против Путин. Това каза евродепутатът Николай Бареков по време на представянето на доклад „Влиянието на Русия в България“ на фондация „New Direction“, припомняйки думите на Джефри Ван Орден от времето, когато бе докладчик за България преди приемането й в ЕС. Тогава Орден направи оценка на политическия елит в България, определяйки го като блато с крокодили.

Първият председател и основател на фондацията Джефри Ван Орден и българският евродепутат Николай Бареков представиха в Брюксел доклада за България при засилен интерес.На представянето освен евродепутатите от Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) присъстваха и евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) и от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D), сред които Георги Пирински, Андрей Ковачев и Светослав Малинов.

Автор на доклада „Влиянието на Русия в България“ е Димитър Бечев – старши изследовател и директор на Института за европейски политики. В луксозното издание на фондация „New Direction“, където е публикуван докладът, са поместени коментари и на евродепутати от групата на ЕКР с интереси по тази тема, сред които и коментарът на българския евродепутат – Николай Бареков.

„Въпреки, че България е член на НАТО и ЕС, ние сме зависими от Русия като енергийни ресурси. Част от нашите партийни елити и сред управляващи и опозиция са лично зависими от Путин и бившето КГБ. Много агенти на КГБ и днес са в българския парламент“, подчерта в речта си Бареков. „Всяка партия, политик или журналист в България се чувства длъжен да определи себе си като обичащ или мразещ руското влияние“, изтъкна евродепутатът.

„България е стратегически важна за Европа, защото днес Турция и Русия водят своята нова война на територията й. В България има турско малцинство, което си има партия. Но тази турска партия също се разцепи на две части. Едните български турци поддържат Ердоган, другите български турци поддържат Путин. И в двата лагера е пълно с агенти на КГБ и на българския й клон – ДС„, каза още Бареков и подчерта, че дори патриотичните партии в България са разделени на две: едните поддържат Путин, другите поддържат САЩ.

В заключение българският евродепутат изтъкна, че по темата Русия България има нужда от политици като Ван Орден, които да ни казват обективно истината за руските интереси с уважение и разбиране към нашия народ, който по принцип обича Русия и е благодарен на руския цар за освобождението от турско робство.

В своя коментар по темата, публикуван в списанието на „New Direction“, Бареков подчертава, че влиянието на Русия в България се измерва с икономически и политически зависимости и дава редица примери в защита на тази теза – факт е, че 90% от консумацията на газ за битовите потребители и промишлеността у нас идва от Русия, 30% от електричеството ни се произвежда от единствената ни атомна електроцентрала, където два руски ядрени реактора работят с руско ядрено гориво, в България има само една петролна рафинерия и тя е собственост на руската компания „Лукойл“. „Огромните парични потоци, придобити от руските енергийни фирми в България, се превръщат в грантове за определени политически партии“, заявява Бареков и посочва като такава партията в правителството АБВ на бившия президент Първанов, както и партията на Волен Сидеров – Атака. По думите му Путин и руснаците имат много официални поддръжници в България, но това, което буди безпокойство е, че техните лобистки интереси се представляват от политически партии от целия политически спектър, които са и от правителството, и от опозиция.

Докладът „Влиянието на Русия в България“ на Димитър Бечев е под редакторството на основателя на фондация „New Direction“ Джефри ван Орден и очертава основните аспекти на подхода на Русия към държавите-членки на ЕС. През българския случай, д-р Димитър Бечев разследва руската намеса в държавите-членки на ЕС, като изследва въпросите за газта, подкрепата на политическите партии, финансовия сектор и пазара на недвижимите имоти.

„New Direction“ е фондация „за европейска реформа“, дясноцентристки мозъчен тръст (тинк-танк) към Алианса на европейските консерватори и реформисти (AECR) със седалище в Брюксел, Белгия.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *