61e75541165b5c6d30650373435ca07f

Анкара вдигна цената на помощта си за спиране на мигрантите

ЕС е готов да даде 6 млрд. евро и да свали по-бързо визите, ако Турция приема обратно всички нелегални имигранти от гръцките острови

Турция отправи нова финансова и политическа оферта на Европейския съюз. Съдържащите се в нея искания заплашват да провалят постигането на договореност между двете страни за драматично ограничаване на мигрантския поток към Европа.

Разговорите между лидерите на ЕС и турския премиер Ахмет Давутоглу продължават и вечерта в понеделник, а след това се очаква и среднощно заседание на Европейския съвет, на което да бъде обсъдено евентуално ново споразумение с Анкара.

Турция и Европейският съюз могат да си сътрудничат, за да прекратят притока на нередовни мигранти към гръцките острови и да започнат да преселват сирийски бежанци директно от Турция, съобщава Ройтерс, като се позовава на проект за споразумение от днешната среща в Брюксел между ЕС и Турция, посветена на миграцията.

Агенцията представя подготвения текст от срещата на високо равнище ЕС-Турция. В него се посочва, че двете страни имат твърд ангажимент да сложат край на нередовната миграция към ЕС. С цел справяне с общите предизвикателства и в продължение на прилагането на съвместния план за действие, приет на 29 ноември 2015 г., двете страни предвиждат още:

Турция експедитивно да приема обратно всички нередовни мигранти, които са прекосили морето и са достигнали гръцките острови от турския бряг. Този процес на реадмисия ще бъде само за временен период и само с хуманитарна цел. С тази цел в регистрационните центрове на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос Турция ще изпрати, съгласно споразумение с правителството на Гърция, адекватен брой офицери за свръзка и по въпросите на имиграцията, които да улесняват процеса на реадмисия.

Турция ефективно ще сътрудничи с ЕС и с Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да осигури бързо пренастанавяне на сирийците, въз основа на формулата „за всеки сириец, приет обратно в Турция от гръцките острови, друг сириец ще бъде преселен директно от Турция в страна от ЕС“.

Турция ефективно ще прилага проекти, предложени от нея и одобрени от комисия на ЕС, и ще сътрудничи със страните членки във всяко общо усилие за създаване на хуманитарни зони за сигурност в Сирия.

Европейският съюз ще евакуира напълно бежанците от гръцките острови и ще приема само онези, които са достигнали островите след дата, която предстои да бъде посочена. ЕС ще покрие разходите в процеса по реадмисия.

Вместо през октомври ЕС ще приеме и приложи най-късно до края на юни съответния европейски регламент за отмяна на визовия режим за турски граждани, пътуващи в Шенгенското пространство, въз основа на ускорена пътна карта, специализирана подкрепа и в съответствие със споразумението за реадмисия.

Европейският съюз ефективно и бързо ще преселва сирийците от Турция въз основа на вече споменатата формула, като ще прави преценка на месечна основа, и ще сътрудничи с Турция във всяко съвместно усилие за установяване на хуманитарни зони за сигурност в Сирия.

Европейският съюз ще се подготви за решения за отваряне на нови глави от преговорите по присъединяване на Турция към ЕС.

Ще ускори и ще улесни трансфера и разпределението на помощта за сирийските бежанци и ще вземе решение за допълнителна помощ от три милиарда евро до края на 2018 г., с което общият размер на помощта ще стане 6 милиарда евро.

Европейският съюз ще прави преглед на напредъка съвместно с Турция всеки месец, се посочва в проекта за споразумение, цитиран от Ройтерс.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц поиска въпросът за членството на Турция в ЕС да се отдели от преговорите с Анкара за миграционната криза.

„Очевидно е, че има опит да се свърже кризата с бежанците с процеса на присъединяване на Турция към ЕС. Но за Европейския парламент е напълно ясно, че трябва да отделим преговорите за членство от миграционната криза“, каза Шулц.

Новата цена

Списъкът с турските искания представлява новата цена, посочена от Анкара в замяна на помощта й за справяне с мигрантската криза чрез систематично връщане на несирийските мигранти от гръцките острови в Турция, коментира електронното издание на „Файненшъл таймс“.

Очакванията са, че на срещата в понеделник все пак ще бъде постигнато някакво споразумение. Четирима дипломати, участващи в преговорите, обаче казаха, че ревизираните искания на Турция са изключително предизвикателни и могат да взривят крехкия консенсус в ЕС.

Постигането на договореност с Турция е от решаващо значение за намаляване на притока от хора, влизащи в Европа, поради което ЕС неглижира проблемите на Турция със спазването на човешките права и системата за предоставяне на убежище.

Турският премиер каза, че предложената договореност показва как ЕС е потребен за Турция и Турция за ЕС.

„Цялото бъдеще на Европа е на масата“, каза Давутоглу преди началото на срещата в Брюксел.

Миналата седмица той даде да се разбере, че Турция приема да връща системно несирийските мигранти. Във финалния етап на преговорите обаче той е изразил очакване споразумението на Турция с ЕС да бъде подобрено. Това включва препоръка за предоставяне на визови привилегии за турските граждани. Турция предстои да изпълни някои от най-трудните условия за облекчаване на визовия режим, като признаването на Кипър, например.

Анкара иска и да бъде увеличена първоначално договорената сума от 3 млрд. евро, така че тя да покрие инфраструктурните разходи, както и тези за здравеопазването, образованието и материалното подпомагане на сирийските бежанци в Турция.

Освен това Анкара иска ускоряване на вече ускорената процедура по отваряне на няколко нови преговорни глави за членството й в ЕС. Някои държави, но най-вече Кипър, са против всякакви отстъпки към Турция в преговорите за присъединяване.

Турски пазарлък

Допълнителните искания могат да обърнат влака, коментират дипломати. Други сравняват поведението на Анкара с турски пазарлък.

Според проекта на заключенията от срещата, лидерите на ЕС ще декларират, че западнобалканският маршрут, използван от над 1 млн. души да влязат в Европа, е „затворен“ – независимо от възраженията на Германия спрямо такава формулировка.

От гледна точка на Берлин, в изявлението не може да се каже, че Балканският маршрут е затворен, след като стотици хора продължават да пристигат през Балканите в Германия всеки ден.

Спорът е показателен за различията на най-високо ниво в ЕС за спаряване с мигрантската криза. Докато представители на ЕС като председателя на Европейския съвет Доналд Туск са привърженици на по-твърда реторика, която да разубеди хората да предприемат пътуване, лидери като германския канцлер Ангела Меркел призовават за по-смекчен подход.

Меркел, която е най-гласовият поддръжник на този план, късно в неделя разговаря с турския премиер Давутоглу. Независимо от натиска на Берлин, други страни членки не желаят да подкрепят подобна схема.

Макар че Брюксел прие серия от политики, целящи контрол върху бежанския поток – от разселване на бежанците из цяла Европа до въвеждане на европейска гранична охрана и изпращане помощ на Гърция – повечето от тях обаче или не се прилагат цялостно, или въобще не се прилагат.

Бежански групи и неправителствени организации твърдят, че споразумението с Турция е потенциално незаконно, ако предвижда търсещи убежище да бъдат връщани в Турция без да се зачита правото им на убежище.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *