New Imagefsdewfqwqwde

Мария Габриел в Брюксел: Бургас има специално място в списъка на развитите европейски градове

 

 

Инвестицията в регионите е инвестиция в бъдещето на Европа, а политиката на сближаване на ЕС е тази, която подкрепя ключови инвестиции за подобряване на икономическия растеж и заетостта. Горда съм, че Бургас е пример за ефективно използване на инструментите, които ЕС предоставя за развитие на регионите. Той е един от най-динамично развиващи се български градове, признат като такъв и на европейско ниво. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата при откриването на конференцията „Инвестиране в регионите – моделът на Бургас“, която организира в Европейския парламент. В дискусиите участваха високопоставени специалисти по регионално развитие от европейските институции, представители на местната власт и предприемачеството в Бургас и представители на младежки организации. В залата бяха подредени фотосите от конкурса „Бургас – европейски град на спорта“, проведен под егидата на зам.-председателя на Групата на ЕНП.

 

Мария Габриел отбеляза значителните успехи на местната администрация на община Бургас за създаване на благоприятна среда за инвестиции чрез преференциални условия за стимулиране и ускорено развитие на малки и средни предприятия, повишаване конкурентоспособността и устойчивото развитие в регионален план. Това допринася за утвърждаването на общината като важен промишлен, търговски, транспортен и туристически център.

 

„Бургас е магията, която трябва да усетите. Щастлива съм, че през 2015 г. открих Европейски информационен център в града и вече съм осъществила множество инициативи на местно ниво. Основната заслуга Бургас да се развива с такива динамични темпове е на кмета на града Димитър Николов и неговият екип, които с висока мотивация допринасят България да е разпознаваема с положителни модели, важни за развитието на Европа“, заяви още зам.-председателят на Групата на ЕНП.

 

Наблягайки още на облика на Бургас като град, отворен към морето, Мария Габриел открои три фактора, превръщащи града в модел за подражание – ясна стратегическа рамка, капацитет за реализиране на проекти и непрекъснати усилия за постигане на високи резултати. Благодарение на това Бургас съумява също да предостави перспективи за развитие на младите хора и инвестира в политики за насърчаване на спортните дейности.

 

Главният експерт в дирекция „Европейски политики и програми“ в община Бургас Веселина Димитрова даде примери за положителното въздействие на европейското финансиране върху живота на хората. Тя представи ключови проекти в сферата на социалните услуги, образованието, интегрирания градски транспорт, устойчивите и достъпни градски условия. От своя страна Даниела Бонева, председател на клуб „Строителни предприемачи“ към ГЕРБ-Бургас наблегна на важността от достъпна и адекватна информация за възможностите по европейските програми, каквато и самия клуб се стреми да предоставя. Младежите от бургаския клуб „България за младите“, с които Мария Габриел има вече редица съвместни инициативи, отбелязаха колко е важно участието на младите хора в реализирането на успешния градски модел като Бургас.

 

Координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по регионално развитие Ламберт ван Нистелрой посочи, че регионалната политика дава възможности в областта на инфраструктурата, образованието, предприемачеството, социалната сфера. „Това не е първият път, в който Бургас показва, че можем да се учим от него“, силно наблегна Нистелрой. Обръщайки се специално към младите хора, той ги призова да бъдат движещата сила за „свързана Европа“, която има нужда от техните идеи и младежки заряд.

 

Евродепутатът Сантяго Фисас наблегна на спорта като добър начин за интеграция и споделяне на общи ценности. „Да играеш по правилата на играта е ценен житейски урок. Спортът формира характер. Спортът обединява, а не разделя“, подчерта Фисас. Той специално поздрави Бургас за реализираните дейности през миналата година като Европейски град на спорта 2015.

 

Саболч Хорват от кабинета на комисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, представи основните елементи на общата политика в областта на спорта и младежта. Оказа се, че прилаганите от община Бургас добри практики в областта на дистанционното обучение са известни на Европейската комисия и заслужено бяха отбелязани от Хорват.

 

На финала на конференцията Мария Габриел подчерта, че обединението, силното лидерство, успешните проекти и способността за привличане на инвеститори отреждат на  Бургас специално място в списъка на развитите европейски градове.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *