New Imagecqwdqwdqw

72 години от трагичната гибел на семейство Ченгелиеви и поетът-партизанин Атанас Манчев

Под мотото „Никой не е забравен, нищо не е забравено….“ айтоските социалисти отбелязаха 21 май – 72 години от трагичната гибел на семейство Ченгелиеви и поетът-партизанин Атанас Манчев. Пред братската могила в градската градина се събраха членове на БСП – Айтос, симпатизанти и граждани, представителите на Обл.съвет на БСП- Бургас Тинка Желязкова, Живко Господинов, Дафинка Главанска, социалисти от Община Руен.

Събитието бе почетено и от кмета на Община Айтос- Васил Едрев и местни медии. След стихотворението „Аз съм българче“, изпълнено от първокласничката Магдалена Радева, председателят на ОбС на БСП- Айтос Милена Куртова-Радева благодари на всички, почели с присъствието си днешни паметен ден: “ Събрали сме се, за да отдадем почит и дълбока признателност на сем. Ченгелиеви и поетът- партизанин Атанас Манчев.

Подвигът и саможертвата им завинаги ще останат живи, споменът за тях винаги ще носим в сърцата си, защото както е казал поетът- революционер Христо Ботев : „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ Животът и делото на сем. Ченгелиеви и Атанас Манчев никога няма да бъдат забравени, докато ни има айтозлии и истината за тях ще предаваме на поколенията, независимо от своя етнос, социален статус и политическа принадлежност.

Защото тяхната борба е борба в името на най-справедливата идея, борба за по-добър и мирен живот, в който да живеем ние. Нека се да се гордеем със своите герои и да пазим мира- най-висшето човешко благо. Нека не се отричаме от историята си, защото народ, който няма история, няма и корени.“

След едноминутното мълчание, признателните хора поднесоха цветя, а историкът Николай Димитров представи с разказа си хронология на събитията от май 1944 г. В програмата участие взе и ФГ“Българка“ към Тракийско дружество 1897 „Пейо Киприлов“ с ръководител Стойка Тодорова.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *