korica_dubarova_2

25 април 2017: ПЕТЯ ДУБАРОВА ЩЕШЕ ДА Е НА 55 ГОДИНИ

25 април 2017: ПЕТЯ ДУБАРОВА ЩЕШЕ ДА Е НА 55 ГОДИНИ
ПЕТЯ ДУБАРОВА И ЕМИЛИ ДИКИНСЪН:МАГИЯТА НА AMOR FATI


Д-р Георги Чалдъков

 

0307180f083ccc395a549a77710b96e7Петя Дубарова и Емили Дикинсън – бургаската ученичка и американската градинарка – две поетеси, отдалечени във времето и пространството, но споделящи обща лирична природа. Петя Дубарова е най-младата от прокълнатите поети на света – самоубийственият й „скок от детството към небето” беше на 4 декември 1979 г. – мегафотони ненаписана поезия. В Бургас – „най-синьото вълшебство на сенките, прогонили съня си”, където е родена и писала стихове, озарена от фотоните на Фотев.

През 1980 г. само вестник „Учителско дело” публикува„Талантът се ражда крехък” – бургаският „Черноморскифронт” безмилостно не прие ръкописа ми. Христо Фотев– генераторът на поетичните фотони в Бургас – по-късносправедливо запита: „Видяхме ли го ние това чудо? Заслужихме ли го? И наистина ли е възможно да го заслужим?”

И обещанието на Петя Дубарова:

Ще бъда най-безавторна – щастлива.

Ще бъда просто малка тайна.

Тайна, подобна на Емили Дикинсън – интровертна, херметична, агорафобна, меланхолична, хортикултурна – поетесата, родена на 10 декември 1830 г. в Aмхърст, щата Масачузетс – вгледайте се в нейни фотографии и ще видите, че тя е преродена в Петя Дубарова – крехкост на таланти, макове*, разкъсани от бруталността, в която живеят.

Open me carefully (отвори ме внимателно, както Емили Дикинсън пише в писмата си за Сюзън – жената на нейния брат) – да отворим книгите на Петя и Емили и отново да ги прочетем: едната мечтае за морето, дъждаи луната, другата – за прерията, пчелите и цветята. Идвете – потопени в магията на amor fati – цветя, верни налиричната си природа.

_________________________________________

* От Адам, заради откъснатата ябълка от дървото напознаване на доброто и злото, през Прометей за откраднатия от Зевс огън и даден на хората до прокълнатите поети и учени високите и красиви глави на маковете са подложени на мъки.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *