Blizzard on the road. Photo taken 07. februar 2013 in Slovakia Europe town Liptovsky Mikulas. Heavy snowfall paralyzed traffic for several hours.

С близо 20 % се е увеличил броят на шофиращите в нетрезво състояние в Бургас

hthththe

 

Националното представително проучване на „Каменица“ АД, част от тазгодишното издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, показва навиците и нагласите на българските шофьори

 

29 ноември 2016 г. Шофирането в нетрезво състояние продължава да бъде една от най-често срещаните причини за пътно-транспортни произшествия, сочат данните на отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“. Само до края на месец октомври през 2016 г. в страната са установени 14 762 водачи, шофиращи автомобила си под въздействието на алкохол, като при близо половината от тях употребеното количество е над 1,2 промила. За град Бургас нарушителите към 31 октомври 2016 г. са 1 727, като броят им се е увеличил с 19.3 % спрямо цялата 2015 г.  В резултат са възникнали три тежки пътно-транспортни произшествия с четирима ранени и един загинал.

За девета поредна година „Каменица“ АД се включва в борбата с черната статистика на пътя. Тазгодишното издание на социално отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ беше представено със специална кинопрожекция на „филм“ със заглавие „Петък вечер“, който е основен елемент от инициативата. Кампанията протича под посланието „Петък вечер. Има само едно правило, което важи за всички – не карай пил!“, като призовава към разумно поведение и отговорност да не шофираме след употреба на алкохол. Инициативата е част от дългосрочната политика за социална отговорност на компанията, насочена към отговорната консумация на алкохол и има за цел създаването на положителна промяна в поведението на пътя и безопасното шофиране.

Всяка година, като част от активностите по кампанията, „Каменица“ АД провежда национално представително проучване за навиците и нагласите на българските шофьори. Според резултатите на изследването, реализирано от Gemius, oколо 77% от българите категорично се обявяват срещу шофирането след употреба на алкохол, но една трета (32%) от родните шофьори са били зад волана след консумацията му. За град Бургас процентът е по-нисък – приблизително 22 на 100. За почти половината бургазлии това се е случило през последния месец и основната причина (70%), която изтъкват за това е, че по тяхна преценка алкохолът, който са изпили, е под допустимото количество.

Въпреки че почти 80% от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, повечето респонденти биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара, след като е пил. Едва 15% от анкетирани в град Бургас твърдят, че биха направили всичко възможно да спрат шофьора, а по-голямата част заявяват, че избягват да се намесват в личния му избор.

Точно 60% от всички анкетирани твърдят, че е необходимо да се въведе наказание за пътник в кола, управлявана от шофьор, употребил алкохол. Интересно е да се отбележи, че единствено в град Бургас, по-голямата част от респондентите (50,4%) са дали негативен отговор.

В страната 30.4% (спрямо 42.8% за Бургас) от участниците в проучването смятат, че най-голямо влияние върху шофирането в нетрезво състояние може да окаже размерът на санкциите. На второ място анкетираните посочват страха за живота им и живота на околните – 23.4% за страната и 13.2% за Бургас. В същото време, 45.9% (37.3% за Бургас) смятат, че липсата на строг контрол е основната причина за шофиране в нетрезво състояние, а почти 18% (срещу 11% за Бургас) мислят, че причината е в корупцията. Голяма част от анкетираните (18.7%) смятат, че нищо не може да окаже влияние върху шофьорите да не карат след употреба на алкохол. Този процент е още по-висок за Бургас – 24.7%.

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ ще продължи активно в различни комуникационни канали, онлайн комуникация, външна реклама. Повече за филма „Петък вечер“ можете да разберете на www.petakvecher.bg .

 

За кампанията „Алкохолът е лош шофьор“:

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор” е част от дългосрочната корпоративна политика на „Каменица” АД. Тя акцентира върху една от най-актуалните теми, свързани с пътната безопасност – отговорната консумация на алкохол сред водачите и отговорното им поведение на пътя. Тя е и логично продължение на подписаната от „Каменица” АД през 2007 г. Европейска харта за пътна безопасност. Дружеството е и първата и единствената до момента българска пивоварна компания, приела принципите на документа в своята вътрешнокорпоративна политика. Ценностите на кампанията кореспондират и с глобалната политика на Molson Coors Brewing Company – водеща глобална пивоварна компания, включена в Индекса за устойчиво развитие на Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index) и лидер в класацията в сегмента „Напитки” на индекса, част от която е „Каменица” АД.

От самото си създаване „Алкохолът е лош шофьор” е носител на множество отличия. През 2008 г. инициативата е оценена като най-добрата кампания за пътна безопасност в страната от тогава действащия комисар по транспорта на ЕС. През 2013 г. кампанията спечели първо място в категория „Кампания за устойчиво развитие” в конкурса на Българската асоциация на ПР агенциите – BAPRA Bright Awards 2013, а през 2012 г. – първо място на „Годишните награди за пътна безопасност” за инициатива, организирана от фирма, както и сребърно отличие в Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ в категория „Инвеститор в обществото”. Кампанията е обявена и за една от 5-те най-добри в категорията си за района на Европа, Близкия Изток и Африка в SABRE Awards. През 2013 г. кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ спечели първото място в категорията „Обществено значима кампания на годината“ на международните бизнес награди Stivie.

 

За „Каменица” АД:

„Каменица” АД, водеща пивоварна компания в България, е част от Molson Coors Company. Компанията оперира с една пивоварна в град Хасково. Дружеството е единственият български пивопроизводител, който съчетава 3 световноизвестни пивоварни традиции – Белгийската, Немската и Чешката, като по този начин очарова своите потребители и клиенти с изключително богато портфолио, включващо местните марки Kamenitza, Astika, Бургаско, Славена, както и водещите интернационални марки Staropramen, Stella Artois и Beck’s, които произвежда по лиценз. Безценна част от портфолиото са и вносните марки – белгийските Leffe Blonde, Leffe Brune, Hoegaarden, най-известната мексиканска бира в света Corona Extra, американската крафт бира Blue Moon, както и изкусителното предложение от страната на сайдера – Великобритания – Carling British Cider. За последните две години „Каменица” АД е инвестирала повече от 60 млн. лева, по-голямата част от които са вложени в пивоварните в Хасково.

За повече информация: www.kamenitzacompany.bg.

 

За Molson Coors Brewing Company:

Molson Coors Brewing Company е водеща глобална пивоварна компания, която предлага изключителни брандове на почитателите на бирата в целия свят. Компанията произвежда и продава портфолио от водещи премиум марки като Coors Light, Molson Canadian, Carling, Staropramen, Blue Moon, и Cobra – в Северна и Южна Америка, Европа и Азия. В Канада компанията оперира чрез Molson Coors Canada; в САЩ – чрез MillerCoors; във Великобритания и Ирландия – чрез Molson Coors UK; в Централна Европа – чрез Molson Coors Central Europe, а извън тези пазари – чрез Molson Coors International. Molson Coors е включена в Индекса за устойчиво развитие на Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index), като непрекъснато търси нови  възможности за оптимизиране в сферата на корпоративната отговорност. За повече информация посетете корпоративния уебсайт на компанията: www.molsoncoors.com.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *