хора-протест-подкрепа-Михаил-Цонков-1024x576

Росен Кожухаров, адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков: Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция

Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция. Това каза пред медии Росен Кожухаров, адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков, който заедно с колегите си Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов получиха от Районен съд-Бургас обвинителните актове от Тежкия наказателен съд в Турция, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас.

„Няма искане за екстрадиране на четиримата българи в Турция. Книжата, които ни бяха връчени в днешното съдебно заседание до колкото ми е известно не съдържат искане за екстрадиция“, каза адвокат Кожухаров и допълни, че към делото е приложена извадка от турския наказателен кодекс.

„Какво е съдържанието на тези текстове и дали всеки български гражданин следва да отговаря на всеки един от тези текстове, мога да коментирам след като се запозная с тези обемисти съдебни книжа“, допълни адвокат Кожухаров. Част от текстовете гласят обвинения в умишлено нараняване, последователни престъпления и увреждане на имущество.

Адвокат Росен Кожухаров припомни решението на Съда в Страсбург, който потвърди българската оправдателна присъда.

„Аз лично незная в името на светлината на това решение допустимо ли е или не водене на наказателно производство в Турция. След запознаване с обвинителните актове ще подготвим заедно с колегата Кралев защитата на четиримата български граждани в насока дали ще вземем допълнително решение ще дадем ли подробни обяснения или не“, посочи адвокат Кожухаров.

„И през ум не ми е  минавало, че може да се стигне до тук след като имам оправдателна присъда от българския съд“. Това коментира бившият граничен полицай Михаил Цонков.

„Притеснява ме това дело, за пръв път съм в Съд. Очаквам държавата да ме подкрепи и компетентните власти да изразят становището си и да ни подкрепят и да ни защитят така, както ние защитихме държавата. Имам доверие в правосъдието. Това дело е решено от българското правосъдие в наша полза. Надявам се изходът да бъде същия. Такава е професията – има риск както за граничните полицаи, така и за пожарникарите, за полицаите. Знаете какво става в Турция – дори и само за разходка в Турция е немислимо в момента. Все още не знам в какво точно ни обвиняват“, каза Михаил Цонков.

Колегата му Николай Петков, който при българското производство е бил свидетел по делото, а сега обвиняем от Турския съд, каза, че всички са притеснени.

„Въвличането ни в това дело на мен и колегите ми е абсурд. Обвиненията са абсурдни. Вече имаме защитници, които ще ни представляват“, заяви Петков.

На излизане от Съдебната палата в Бургас Цонков и колегите му бяха аплодирани от стотици граждани. Четиримата слязоха при тълпата за да й благодарят, а тя огласи площад „Тройката“ с мощни възгласи „Мишо, няма да те дадем“; „За да я има България“.

Павлина КУЦАРОВА

Print Friendly

Автор: Агенция "Фокус"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *