8bda59df9582e3e8f01eed51a240c67d

Прекратено е делото за убития афганистанец в Средец

Граничарят няма вина за убийството, въпреки че е стрелял предупредително под мост

Бургаската окръжна прокуратура прекрати разследването за убийството на афганистанския бежанец, който бе прострелян смъртоносно от граничаря Вълкан Хамбарлиев на 15 октомври м.г.

Според държавното обвинение действията на служителя на МВР не се укорими дори и от гледна точка на Конвенцията за защита на правата на човека, в чийто чл. 2 б) изрично е отбелязано, че „лишаването от живот не се разглежда като противоречащо на разпоредбите на този член, когато то е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима: …при осъществяването на законен арест…“.

„В конкретния случай произведеният предупредителен изстрел от страна на Хамбарлиев очевидно е бил в съответствие със законовите норми, допускащи използването на оръжие, както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност“, заключва Бургаската окръжна прокуратура в постановлението си за прекратяване на делото.

Разследващите посочват още, че действията на Хамбарлиев „са били в резултат на функционалната му и служебна компетентност и не разкриват каквито и да е било подбуди извън тези, свързани със служебното му положение и с изпълнение на задълженията му по охрана на държавната граница“.

В същото време прокуратура потвърждава версията, че до смъртоносното прострелване на афганистанеца се е стигнало заради това, че граничният полицай е стрелял предупредително във въздуха, намирайки се под моста „Рибарска среща“. Това обаче не е достатъчно за обосноваване на умисъл в действията на Хамбарлиев.

„За да е съставомерно деянието от субективна страна обаче, то резултатът следва да е в причинно-следствена връзка с обективирано намерение за лишаване от живот. В конкретния случай безспорно е установено, че Хамбарлиев е произвел предупредителен изстрел, като е насочил огнестрелното оръжие в посока, перпендикулярна по посоката на движение на пострадалия, което и категорично изключва умисъла за отнемане на живот в действията му или иначе казано искането или допускането от негова страна на смъртния резултат“, аргументира се наблюдаващият прокурор, чието име не се споменава.

Постановлението на Бургаската окръжна прокуратура обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред съда в 7-дневен срок.

От аргументите на държавното обвинение на практика става ясно, че разследващите са дали превес на версията на МВР пред тази на останалите афганистанци, станали свидетели на трагичния инцидент.

Според вътрешното ведомство, на 16 октомври 2015 г. граничен патрул се натъква на група от петдесетина афганистански граждани под мост край с. Дюлево във вътрешността на страната. Според направените първоначални изявления от представители на властите, в това число главния секретар на МВР Георги Костов, групата имигранти оказва съпротива и агресия при ареста, при което един от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха и при последвал рикошет един човек от групата – 56 годишен мъж – е ранен и убит.

Веднага след инцидента обаче, част от задържаните в Средец афганистанци обясниха пред сътрудници на Българския хелзинкски комитет, че убитият е на 19 години и се казва Зияулах Вафа. Представители на Бежанската програма на комитета се срещнаха с 20 души от групата на арестуваните афганистанци. Според разказите на бежанците те са били пресрещнати при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи. Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите.

След като са видели полицаите, мигрантите се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят. Всеки от тях произвежда по два изстрела, а не както твърди МВР, че е имало само един изстрел, от чийто рикошет загива младежът. Това разминаване не е коментирано от прокуратурата в постановлението за прекратяване на делото.

Случаят е безпрецедентен за Европа, тъй като е единственият от началото на бежанската вълна от Близкия Изток и Северна Африка, в който мигрант загива, след като е прострелян от полицейски служител. ООН осъди случая и настоя за прозрачно и независимо разследване.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *