На зазоряване, около 5 часа, сръбски граждани са налетели на полицаи в курорта „Слънчев бряг”.
Инцидентът е станал в близост до дискотека „Викинг”, като двамата са нанесли леки телесни повреди на полицейските служители, съобщават от прокуратурата.

Не се посочва точно какво е подпалило напрежението, но полицаите – велопатрули – са изпратени заради сигнал за сбиване между чужденци до бар „Валхала”. Малко по-късно в районното е получен сигнал, че бият и изпратените на място полицаи. Тогава към мястото са били пренасочени всички налични полицейски наряди и служители.

По-късно е установено, че набитите полицаи имат рани, хематоми в областта на главата и порезна рана около 10 см. В теменната област – получена след удар с палка.

Дори и граждани са помагали на двамата служители на МВР, като трима от тях са пострадали – фрактура на ръката, фрактура на крака и повърхности рани. Единият от тях е отведен за лечение в болница.

При побоя се наложило полицай да стреля във въздуха четири пъти със стоп патрони, което обаче довело до общо по-агресивно поведение на хулиганите.

Когато подкрепленията пристигнали буйстващите се разбягали, но в последствие били задържани 9 сръбски граждани – футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”.

Явно обаче буйстващи хулигани са избягали, защото около 7 часа са постъпили втори сигнал и за понабити двама други курортисти, след като възникнал спор за счупено огледало на лек автомобил.
Отново футболни фенове на „Цървена звезда” са счупили стъкло на лек автомобил пред хотел „Роуз Гардън”, управляван от български гражданин.

Сърбите са започнали да нанасят побой на водача и удари по автомобила. Пострадали са и двама български граждани, оказали съдействие на водача.

По този случай са задържани 8 сръбски граждани във връзка с извършеното престъпление.

Така по първия случай в районното управление в Несебър вече за започнати две досъдебни производства, като подбудите са хулигански. За тези престъпления те могат да бъдат осъдени от 1 до 5 години затвор.

Като свидетели-очевидци са разпитани петима български граждани и четирима полицейски служители, извършват се разпознаване на лица, разпити на свидетели, назначени са съдебно-медицински експертизи. Иззети са видео-камери от района на инцидента.

Четирима сръбски граждани са отведени за медицински преглед, а двама са задържани в РУП Бургас за срок от 24ч.

По двете образувани дела до настоящия момент са задържани от ОД МВР Бургас 45 сръбски граждани – футболни фенове на сръбския отбор „Цървена звезда”, от които 16 са с установена самоличност.

За започналите наказателни производства е уведомена Апелативна прокуратура Бургас и Главния прокурор на Република България.