20160817_115352-2

Община Камено иска от държавата местността Русин камък

Община Камено иска от държавата местността Русин камък, за да търси финансиране за крепостта Русокастро

 

Община Камено ще отправи искане чрез областния управител на Бургас до МС на РБ за предоставяне от Министерството на регионалното развитие и благоустройство за безвъзмездно ползване на местността Русин Камък (Голям камък), където се намира архитектурния паметник на културата – крепостта Русокастро. Целият район представлява 56 697 кв.м., които Община иска да стопанисва, за да предприеме действия по реставрация и социализация на обекта. По този начин администрацията ще може да кандидатства и по проекти за финансиране.

Това решиха днес общинските съветници на първото заседание за годината, а докладната записка бе внесена от кмета Жельо Вардунски.

„Общината трябва да стопанисва целия исторически район, а целта ни е да го превърнем в атрактивна туристическа дестинация след приключване на разкопките. А за да кандидатстваме по различни европейски проекти е необходимо именно ние да сме собствениците на 56-те дка”, каза Вардунски.

Днес също така стана ясно, че общинският съветник от ГЕРБ Тонка Добрева напуска местния парламент, тъй като ще заеме ръководна функция по важен европейски проект. На нейно място влиза следващия в листата – Жечка Тодорова, която в началото на заседанието официално се закле като общински съветник.

С пълно мнозинство местният парламент прие Проекта за бюджета на Община Камено за 2017 година, който възлиза на 10 073 473 лева, в това число и общинските приходи в размер на 4 874 492 лева.

„Това е един напълно реалистичен бюджет, в който освен капиталовата програма, сме заложили и средства за културни и социални дейности”, каза Жельо Вардунски.

През 2017 година Общината планира основен ремонт на Читалището в гр. Камено. Сградата в момента е в окаяно състояние, покривът протича всяка зима. През последните 40 години основен ремонт не е правен. Предстои преобразяване на сцената и на салона. Финансирането ще бъде с дарение от Нефтената компания „ЛУКОЙЛ” в размер на 120 000 лева, както и общински средства – 90 000 лева.

През настоящата година ще се финансира и ремонта на един от пътищата в най-тежко състояние – този между селата Полски извор и Черни връх. Предвидените средства са 100 000 лева. Ще бъдат и отпуснати 130 000 лева за осигуряване на линейка в Община Камено.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *