29fb9fc8969bf1309e2746c6f6a71bac

НА 10 ЮНИ В АЙТОС ЗАПОЧВАТ „СЛАВЕЕВИ НОЩИ 2016“ С КОНЦЕРТ НА НФА „ФИЛИП КУТЕВ“

New Imagebgergrtg

 

 

Над 2500 са тази година участниците в конкурсите

За 48-ма поредна година, в най-големия изкуствено създаден парк в Югоизточна България – „Славеева река“ в Айтос ще се проведат 3-дневнините фолклорни празници „Славееви нощи“. Традиция е всяка година, в началото на м. юни, участниците в концертите и конкурсите да се надпяват със славеите на открита сцена с естествен природен декор.

Участниците са хиляди,

заради популярността и авторитета на айтоските празници, извоюван в годините. Хиляди са и зрителите на поляната край сцената, привлечени от красотата на българските гласове и багрите на автентичните народни носии. По данни на читалищното ръководство, което събира заявките за участие, тази година общият брой на изпълнителите ще е над 2500 души,

За първи път айтоските фолклорни празници се провеждат като Годишен преглед на художествената самодейност в края на творчески сезон – 1968 г. на Народно читалище „Васил Левски 1869” – град Айтос. Още на следващата година, ръководството на читалището приема решение да превърне Прегледа във Фолклорен фестивал, вдъхновен от творчеството на композитора Филип Кутев, роден и израснал в Айтос. Така се поставя началото на традицията, която и до днес е живата връзка между талантливия български композитор, семейство Кутеви и неговия роден град.

Традиционно е участието

на певци, инструменталисти и танцьори от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – София в програмата на празниците.  От близо десетилетие, почетен председател на журито на „Славееви нощи” е проф. д-р Елена Кутева, дъщеря на композитора и Директор на Ансамбъла. И поредното издание на Празниците тази година ще бъде открито с голям концерт на Ансамбъла, създаден преди 65 години от Филип Кутев. Членове на журито тази година са Цвета Кехайова – вокален педагог, Крум Георгиев – музикант, Димитър Тонев – хореограф, Художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев” – град Бургас, Петър Димитров – Директор и Главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа” – град Ямбол.

През 1986 година, за първи път, в рамките на тридневните празници се организира конкурс за млади изпълнители. През тези 30 години много млади дарования започват своя творчески път от сцената на „Славееви нощи”. Като мост между поколенията, празниците стимулират интереса и любовта на децата и младите хора към българското национално изкуство. Утвърждават живата народна песен, музиката и танца като един от приоритетите на съвременната ни култура.

Наградният фонд е осигурен от Община Айтос и спомоществователи. Традиционни са специалните награди – на кмета на Община Айтос за „Най-ярко дарование“, на семейство Кутеви – за откритие на „Славееви нощи“, на „Агродар БЪЛГАРИЯ“ – Айтос – за „Най-добро изпълнение на песен, обработена от Филип Кутев“ и на Ротари клуб – Айтос за „Най-добре представила се фолклорна група от Айтос“.

Атмосферата на айтоските празниците е неповторима с богатството на красивите и опазени от времето носии със сложни шарки и плетеници, в съчетание с неповторимия народен талант, с гласовете, звуците и стъпките – със символите на националната ни идентичност. На „Славееви нощи“ всяка година си дават среща представители на различни фолклорни области, които в уникално единство утвърждават народностната ни култура.

48-то издание на „Славееви нощи Айтос 2016”

ще се проведе на 10, 11 и 12 юни. Фолклорният празник съвпада с рождения ден на своя вдъхновител – композитора Филип Кутев. През м. юни Айтос ще отбележи и 113 години от рождението на най-известния айтозлия с участието на едноименния ансамбъл.

Патронът на празниците Филип Кутев е роден на 13 юни 1903 година в град Айтос като четвърто дете в семейството на общинския чиновник Куню Тенев. И най-добрата орисница едва ли би могла да предскаже на айтоското момче изключителния музикален талант, който превърна името му в емблема на българския фолклор по света и в емблема на айтоските „Славееви нощи“.

В непосредствена близост

до откритата сцена на Празниците се намира друга айтоска забележителност – Архитектурно-етнографския комплекс „ГЕНГЕР”, който съхранява материалната култура на айтозлии – бита, архитектурата и занаятите на региона. Естествена е връзката на традиционния фолклорен форум с малките ателиета на майсторите, Етнографската къща, винарната, механата и кафенето, които пазят духа на стария Айтос. Гостите на „Славееви нощи“ могат да се порадват и на обитателите на единствения в региона Зоопарк-Айтос, който се намира в парк „Славеева река“.

Организатори на „Славееви нощи 2016“ са Община Айтос и НЧ „Васил Левски 1869”. Откриването е точно в 20.00 часа, в петък, на 10 юни т.г.

                                                           Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *