3f99a71c23a669c7de717480eaa67c09

НАФТСО: Обществената поръчка на МБАЛ – Бургас е дискриминационна

Обявената от МБАЛ – Бургас обществена поръчка за охрана създава предпоставки за дискриминация по отношение на условията за допускане на участниците предвид разпоредбите на чл. 50 от Закона за обществени поръчки. За това сигнализират от НАФТСО (Национална асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана) в писмо, изпратено до изпълнителния директор на Агенцията за обществени поръчки, с копие до директора на МБАЛ – Бургас.

Здравното заведение обяви в края на август поръчка с предмет: „Дейност по денонощно обезпечаване на сигурността на движимо и недвижимо имущество на Многопрофилна боолница за активно лечение – Бургас“ АД. Срокът на договора е 36 календарни месеца и е на прогнозна стойност 750 000 лева без ДДС.

Обществената поръчка вече е атакувана от бургаски фирми. Част от желаещите да участват в конкурса, които са членове на НАФТСО, сезират за нарушенията директно Агенцията.

От НАФТСО настояват в Агенцията за обществени поръчки да бъде извършена проверка за реда и условията на обявяването на поръчката, чиято процедура все още тече.

Според Асоциацията, са налице нарушения на Закона. В поръчката се изисква: „… фирмите да притежават лиценз за иззвършване на частна охранителна дейност на територията на град Бургас или с национален обхват“. Това условия, според НАФТСО, ограничава правото за участие на фирми с лиценз на територията на Бургас, съгласно заложеното от Възложителя в т. 3 изискване към участниците за опит в изпълнение на договори за охрана на лечебни заведения с обем на дейност идентичен или по-голям от този на УМБАЛ – Бургас, тъй като болницата е най-голямата в Югоизточна България.

Според Асоциацията, с така обявената в т. VI 3 „Допълнителна информация“ Възложителя опорочава поръчката и съществено нарушава разпоредбите на чл. 2 от ЗОП във връзка с чл. 116, ал. 5 от ЗОП. Става въпрос за изменение на цената по договора за възлагане на обществена поръчка. МБАЛ залага клауза при изпълнение: „Изменението на цената по договора за възлагане на обществена поръчка е възможно при възникване на необходимост от обособяване на допълнителни охранителни постове“. Според НАФТСО, възложителят подменя и поставя в заблуда участниците в поръчката, като си дава възможност да „при възникване на необходимост“ да променя цената по договора, което е нарушение на разпоредбите на ЗОП за прозрачност и лоялна конкуренция.

От НАФТСО очакват в кратък срок становище на Агенция за обществени поръчки относно условията и методиката, обуславящи изпълнението на законовите разпоредби за обявената обществена поръчка.

„Ако това не бъде съобразено, си запазваме правото да сезираме компетентните институции в страната: Министерски съвет, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, КРИБ, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за държавна финансова инспекция“, пише още в писмото на НАФТСО изпратено до Агенцията за обществени поръчки.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *