Ahtopol4

Научен дебат за Странджа се проведе в Ахтопол

Учени от различни области на знанието се събраха в Ахтопол, за да се включат в десета кръгла маса на тема „Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”, която се проведе в морския град. Във форума, който се организира от сдружение „Черноморска Странджа“ , участваха видни историци, археолози, еколози и общественици.

Гости на събитието бяха вицепремиерът Валери Симеонов и областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

 Професор д.и.н. Илия Тодев от Института по история при БАН изнесе доклад на тема „Одринска Тракия праз Възраждането”. Проф.д.и.н.Светлозар Елдъров от Института по българистика запозна присъстващите с интересни факти за участието на офицери от Странджанския край в Българската армия и борбите за национално освобождение и обединение в периода 1878-1944 година. Иванка Делева от Регионалния исторически музей Бургас разви темата за българските бежанци в националната памет.

За развитието на Странджа, опазването на нейното културно-историческо наследство и природа говори д-р Стефан Пейков. Той изнесе доклада „Странджа – Сакар” – поглед в бъдещето” и разказа за дългогодишната национална програма,като сподели виждането си за това как информацията, събрана по време на проучванията, може да бъде  използвана за напред в развитието на региона.

Ahtopol2В рамките на събитието, в Музей „История на котвата” беше открита изложбата „Месамбрия – Месемврия – Несебър” от музея „Старинен Несебър”. Тя ще гостува в Ахтопол до края на месец ноември.

 „Нужно е да отворим района на Странджа към крайбрежието. Това може да стане ако пътя между Малко Търново и Царево бъде ремонтиран, за да се преминава по него нормално. Добре ще е ако направим програма за пътищата и в самата Странджа”, подчерта по време на форума народният представител инж. Петър Кънев, председател на сдружение „Черноморска Странджа“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *