44

Младежи, помогнали на ограбена жена, наградиха в Бургас

16 годишните Никита Соловьов и Юрий Атанасов са двамата младежи, които в късните часове на вчерашния ден демонстрираха невероятна смелост, опитвайки се да задържат извършителя на грабеж на дамска чанта, собственост на 27 годишна бургазлийка. Момчетата чули викове за помощ около 21.50 ч. в района на административната сграда на бюрото по труда, разположена на бургаската улица „Копривщица” в к-с „Лазур”, като без колебание се втурнали да помогнат на изпадналата в беда навръх най-женския празник 8-ми март. Забелязали посоката, в която побягнал нападателя и го последвали, като установили, че се е скрил под сребрист джип.

Успели да го извадят изпод автомобила, като му отнели ограбената чанта и я върнали на бургазлийката. Това бил и момента, когато според думите на смелите Никита и Юрий, за пръв път почувствали страх, че непознатият може да е въоръжен и да ги нападне. Използвайки временното им колебания нападателят успял да избяга, но себеотрицанието, храбростта и желанието да помогнат на съвършено случаен човек, изпаднал в беда, за минути окичиха 16 годишните бургазлии с венеца на славата.

В двете училища на момчетата – СУ „Димчо Дебелянов” на Никита Соловьов и Руската гимназия – на Юрий Атанасов, през днешния ден не знаеха за героизма на учениците, но новината за тяхното благородство и смелост бързо се разпространи сред връстниците им.

Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов лично отличи 16 годишните младежи с поздравителен адрес, в който се казваше :

„От името на Ръководството на ОДМВР – Бургас и лично от свое име изказвам най-искрени благодарности за благородния жест, отправен на 08.03.2017 год. около 21.50 ч. в района на ул. „Перущица” в к-с „Лазур” спрямо непозната жена, станала обект на грабеж!

В резултат на бързите Ви и адекватни действия един опит за извършване на криминално посегателство е останал недовършен, но вярата в доброто и в човещината на хората у една жена се е засилила!

Именно за това Ви благодаря сърдечно, тъй като с инициативността си подпомагате основните постулати на МВР, защитаващи живота и здравето на гражданите и гарантиращи сигурността и законността в държавата!”

Никита и Юрий са неразделни приятели от около година и половина, като заедно тренират бойното изкуство кудо. Мечтата на родения на 13.02.2001 год. в Архангелск, Русия Никита Соловьов била да се състезава в тази дисциплина, но след получени спортни травми, останали единство любовта му към японското бойното майсторство и развитите при тренировките : смелост, себеотрицание и дисциплина.

Никита споделя, че лесно е научил български език, въпреки че е в България само от шест години. Неговият приятел Юрий също не се е ориентирал професионално, тъй като изчаква да види успеха си при завършването на Руската гимназия. Двамата обаче получиха покани лично от Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов да кандидатстват за полицейски служители след завършване на средното си образование, тъй като най-важните качества, нужни на полицаите – смелост, съобразителност, бързина и социална ангажираност, вече притежават!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *