54515095_1069580313245886_4627003795950272512_o

КАРТОГРАФСКА ЕКСПЕДИЦИЯ В СТРАНДЖА 2019-2020

 

 

Идеята за възстановяването на „КАРТОГРАФСКИЯТ ОБРАЗ НА СТРАНДЖАНСКИЯ КРАЙ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ” печели все по-широка обществена подкрепа и се обогатява с нови инициативи, съобщават от ЕКОПАН – гр. Малко Търново.

МОВ - 1902 - 2Представянето на първите четири карти – паметници на европейската картография за Тракия и Странджа на стените на музейната сбирка на Петрова нива, посветена на 116 годишнината на Илинденско-Преображенското въстание привлече вниманието на хилядите участници в тържеството. Тракийци от дружеството „Дико Джелебов” – гр. Малко Търново и две картографски дружества – членове на Българска картографска асоциация (БКА) подкрепиха с нова инициатива създаването и развитието на първата сбирка „на открито” от основните исторически документи, изобразяващи Тракия и Странджа, открити в европейските архиви.

Нещо повече, в подписаното споразумение по този повод между трите организации се предвижда осъществяването и издаването през 2020 г. на съвременна сертифицирана туристическа карта на Странджа планина с едромащабна карта на историческата местност Петрова нива. Малкотърновското тракийско дружество се включва в начинанието с пълноценно насищане на новата карта с исторически издържана информация. В кратки справки за всички природни и исторически забележителности на Петрова нива и района й, дружеството ще  популяризира инициативата сред местната, научната и културната общност в страната и диаспората. То се ангажира с обществена и институционална подкрепа на работата и целите на картографската експедиция на територията на община Малко Търново.

КартГео – Троян и Геопан – Бургас са носители на първите четири сертификата за качество на картографски продукт в периода 2018-2019 г. Със съдействието на местната общественост и Програмно-координационния център за научни изследвания – Екопан, Малко Търново те ще организират и осъществят картографска експедиция и необходимите теренни работи. Това ще стане съгласно наредбите на страната и изискванията на БКА за преминаване на трудната процедурата за сертифициране.

Участниците в подписаното споразумение си поставят за цел през 2020 г. да бъде издадена и разпространена съвременна туристическа карта на Странджа планина под формата на дипляна в М 1: 110 000, отговаряща на европейския стандарт.

Уникалната експозиция на Петрова нива и Градския исторически музей „Проф. д-р Ал. Фол” ще се обогатят и с две голямоформатни съвременни карти на историческата местност и района й, представящи нейните природни и културни забележителности. Те ще показват изключителното природно местоположение и богатите възможности за културен туризъм на района на националния паметник, както и стратегическото му единство с останалите центрове на Илинденско-Преображенското въстание.

 

Илюстрации:

  1. Ал. Иванов, Въздушна снимка на и.м. Петрова нива, на каято започна създаването на първатата картографска експозиция „на открито” в България.
  2. Картата на Македония и Одринския вилает е съставена и отпечатана в Картографския институт при Генералния щаб на Българската армия в София през 1902 г. Тя е важен исторически и картографски паметник. На нея са запазени сведения за селищната мрежа и имената на изчезнали села в Македония и Тракия, преди да настъпят големите принудителни изселвания след Илинденско-Преображенското възстание (1912-1918 г.). Версията в М 1:210,000 е намерена като част от библиотеката на Българската Екзархия (под № 3326) и в частната колекция на Кл. Атанасов от Бургас. Картата от бургаската сбирка е в лошо състояние (подлепена върху вестник). Досега е възстановена част от нея – района на Източна Тракия и Странджа. Дигитална възстановка 2002-2013, ДА „Тракия“ – Геопан.

Картата е публикувана в книгата на Вида Буковинова в „Тадаръковият род – Пътуване към корените”, изд. Геопан 2013 г.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *