146983303_492713961734006_4627486953612861934_n (3)

Изследователски център стартира в ИПЦ „Приморска Странджа“ на ДПП „Странджа“

 

Изследователски център стартира своята дейност в Информационно-посетителския център „Приморска Странджа“ на ДПП „Странджа“ в Ахтопол още тази година. Центърът се изгражда  по европейски проект и ще се оформи като основа за сътрудничество между учени, изследователи, местните институции, екологични общности и експерти от четири страни, разположени по бреговете на Черно море – България Румъния Армения и Грузия.

Те ще разработват общи подходи, методологии и модели за отговорно използване и опазване на природните ресурси. Със средства по проекта Центърът ще бъдат оборудван с всички необходими съвременни съоръжения, апаратура и системи за информация, които дават данни за екологичното състояние на природните екосистеми в набелязаните защитени територии.

Амбициозните задачи по проекта включват и разработването на методология за съвместен мониторинг на естествените местообитания и инвазивните видове в обхванатите територии. Предвижда се внедряването на онлайн система за наблюдение на околната среда, която ще интегрира данните от измерванията и ще служи като платформа за разпространение на събраната информация. В хода на проекта ще бъде приложена и специфична технология за наблюдение на околната среда с дронове и отдалечено измерване и мониторинг на качеството на речната вода и атмосферния въздух, както и уеб базирана облачна услуга за автоматично събиране на данни и видео съдържание от безжични сензорни мрежи.

Ще бъде създадена и интелигентна платформа за събиране, обработка и анализ на съвместими данни за състоянието на околната среда в набелязаните територии.

В рамките на проекта се предвижда още и провеждането на различни инициативи, свързани с опазването на природата и възпитанието на отговорно природозащитно поведение от страна местните общности. Проектът ще надгради и съществуващия капацитет за изследване и мониторинг на местните екосистеми, като добави нови данни и информация за екологичното състояние и проблемите на околната среда, развитието и опазването на речните и морски екосистеми.

IMG_3067 (1)Изграждането на подобен център ще бъде от изключително значение за опазването на природата и устойчивото развитие на района на Черно море. Проектът кореспондира с дългосрочната стратегия на Европейския съюз за насърчаване опазването на околната среда и биологичното разнообразие, подкрепа на устойчивото развитие и изграждането на екологосъобразната инфраструктура, чрез най-подходящата комбинация от изследователски, икономически, културни и социални мерки.

Водещи научно изследователски организации в областта на Екологията от България, Румъния, Армения и Грузия обединяват усилията си в изпълнението на одобрения за финансиране проект “BSB Eco Monitoring – Съвместен мониторинг за опазване на околната среда в страните от Черноморския басейн“.

Водещият партньор по проекта е Асоциацията за култура, технологии, образование и развитие – Пловдивски университет – Странджа, АKTORPUS, основана от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *