44

Ефективни проверки на контролни органи в Слънчев бряг

Първите резултати от проверките, стартирали на територията на най-големия курортен комплекс в България – Слънчев бряг, вече са факт. При проведена специализирана полицейска операция на служители от сектор «Икономическа полиция» при ОДМВР – Бургас съвместно със служители от отдел «Икономическа полиция» при Главна дирекция «Национална полиция», целяща противодействие на престъпленията, свързани с разпространението на стоки и продукти, представляващи защитена търговска марка, в три търговски обекти, разположени на крайбрежната алея в Слънчев бряг, са открити и иззети общо 1063 артикули / дрехи, чанти и аксесоари/, носещи защитените търговски марки «Michael Kors», «Louis Vuitton», «Gucci», «Dolce & Gabbana», «Addidas», «Nike», «Tommy Hilfiger», «Chanel», «Polo», «Armani» и др.

Установено е, че собствениците на търговските обекти извършвали продажба на въпросните дрехи, чанти и аксесоари със защитена търговска марка, без съгласието от притежателя на изключителното право. Артикулите са иззети със съответни протоколи, като са образувани три досъдебни производства.

33Припомняме, че малко по-рано днес директорът на главна дирекция «Национална полиция» – главен комисар Христо Терзийски обяви в Слънчев бряг, че различни екипи, в които ще участват служители от МВР, НАП, Агенция «Митници» и други ведомства, ще провеждат паралелни проверки в курорта до края на активния летен сезон. Проверките ще са в няколко направления :  констатиране на данъчни нарушения, търговия с акцизни стоки / алкохол, цигари или горива/, нарушаване на нощната тишина, осъществяване на търговия с маркови стоки, без съгласието на притежателя на лиценза и др.

Особен акцент ще се постави на превенцията на криминалните престъпления, сред които джебчийските кражби и кражбите на лично имущество, оставено без надзор. Това ще се осъществи благодарение добрите контакти с туроператорските фирми и хотелските комплекси, в които традиционно отсядат чуждестранните туристи и които също са заинтересовани от повишаване нивото на сигурност.

Главен комисар Терзийски заяви, че сигурността в Слънчев бряг се подпомага от командировани служители, които в смесени патрули с местните полицаи осъществяват проверки в рисковите зони, необхванати от системата за видеонаблюдение в курортния комплекс. Командировани полицай, на от «Пътна полиция» от вътрешността на страната ще подкрепят и сигурността по пътищата в Бургаски регион, като от понеделник се включат нови десет пътни полицаи, които освен за скорост и съобразяване с пътната маркировка, да следят за шофиране след употреба на алкохол или наркотичини вещества.

Христо Терзийски отчете огромната работа, свършена до момента, както от страна на полицията, така и от страна на останалите институции – членове на междуведомствения координационен център, изграден през миналата година, като изтъкна значителното намаление на регистрираните криминални престъпления в Слънчев бряг, сред които най-драстично в нивото на грабежите и извършените кражби.

Готовността на своите служители за включване в проверките в Слънчев бряг декларира и Директорът на Агенция «Митници» – Георги Костов. По думите му на разположение ще са между 30 и 50 опитни служители, които да осъществяват контрол на акцизните стоки, чието потребление през активния летен туристически сезон се е увеличило многократно. В тази посока неплащането на акциз без значение за кои от акцизните стоки / алкохол, цигари или горива/ би довело до големи щети за държавния бюджет.

Зам. министъра на финасите Бойко Атанасов подкрепи Георги Костов, като заяви, че на прицела на проверките ще са нелоялните и непроявяващи самоконтрол към спазване на финансовата дисциплина търговци. Точно техните обекти –нарушители ще бъдат и затваряни, ако се констатира напр.  неиздаване на касови бележки. Стремежът е санкцията да е бърза и дисциплинираща, за това срокът на затварянето ще следва в рамките на ден констатираното нарушение. Резултатът от строгите действия на съвместни екипи на служители от МВР, НАП и Агенция «Митници» ще доведе до вдигането на приходите в края на сезона и спазването на законовите норми, убеден е зам. министъра на финасите Бойко Атанасов.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *