carevo 2

Евродепутатът Мария Габриел даде начало на кампанията „Медена закуска“ в Бургаска област с открити уроци в Несебър и Царево

 

 

Националната кампания „Медена закуска“, организирана от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, която е и председател на Работната група по пчеларство в Европарламент, стартира днес и в Бургаска област. Начало на интерактивната кампания беше дадено с открити уроци в Несебър и Царево.

 

Любопитство, въпроси, факти, знания и забавление белязаха медения празник с третокласници от СУ „Любен Каравелов“ в Несебър. Мария Габриел представи кратка презентация за значението на пчелите за оцеляването на хората, ползите от консумацията на мед и пчелни продукти богатото видово разнообразие на български мед.

nesebyr 1 Доайенът на пчеларството Кирил Киров, познат като Царя на пчелите, синът му Николай Киров и Димитринка Костова, също пчелар, въведоха децата по увлекателен начин в необятния свят на ценните насекоми. Те показаха на учениците богата палитра от пчелни продукти и мед, както и пчеларски инвентар, необходим на всеки пчелар. Колко много знаят децата демонстрираха в тематична кръстословица с въпроси изцяло от пчеларството. Истинско въодушевление настъпи, когато евродепутатът предостави възможност на децата да облекат защитни пчеларски облекла.

 

След Несебър, евродепутатът Мария Габриел проведе „Медена закуска” и  в СУ „Н. Й. Вапцаров” в Царево. 60 деца от 5 и 7 клас  се потопиха в света на пчелите с участието на известния в района пчелар Манол Тодоров и синът му Стоян Тодоров от пчеларска ферма „Мана”. Те разказаха на децата как се добива прочутият и лековит Странджански манов мед.  И учениците от Царево имаха възможност да се запознаят с популярни и не толкова видове мед и пчелни продукти. Най-впечатляваща за тях беше медената пита, която пчелите изработват с математическа точност при изграждането на килийките. Макет на пчелен кошер, донесен от пчеларите, им предостави възможност да се запознаят отблизо с прецизната организация в едно пчелно семейство.

 

„Повишаването на информираността от най-ранна детска възраст за огромната роля на пчелите и благотворното влияние на меда и пчелните продукти за човешкото здраве е от ключово значение за опазването на пчелите“, коментира Мария Габриел след края на заниманието.

…………………………………………………………………………………

На Mедена закуска с евродепутатката  Мария Габриел и учениците от III г  клас на СУ”Любен Каравелов”- Несебър

        

Мара МОМЧИЛОВА

14-V copy  По време на „Медената закуска“  учениците  научиха повече за значението на пчелите за живота на Земята и ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти.

Евродепутатът  изнесе кратка презентация под мотото ”Яж мед, бъди здрав”. Mестните пчелари Кирил Киров, Николай Киров и Димитринка Костова показаха на децата пчелни продукти и пчеларски инвентар. Придобитите знания третокласниците  тестваха в специална кръстословица, която решиха безгрешно. Те  имаха възможност да облекат истински пчеларски защитни облекла, които предизвикаха огромен интерес.

Всяко дете получи в края на „медената закуска” специално изготвени за кампанията информационни брошури, които  разкриват необятния свят на пчелите с важни факти за техния живот и принос за биоразнообразието, както и бурканче с мед.

Несебърските третокласници подариха на евродепута Мария Габриел изготвена от самите тях презентация за пчелите.

Учениците от студио „Да живеем здравословно и пазим природата” с ръководител Соня Дамянова изненадаха гостенката с кошница пълна с ръчно изработени цветя от рециклирани материали.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *