DOGS

Д-р Серафимов: Доброволците, посветени на бездомни животни да са част от зоополиция

 

Искаме да работим в колаборация с властите и по-строги правила в приютите, споделиха доброволци пред кандидатите за народни представители от ПП „Републиканци за България“ в Бургас

Необходимо е да се създадат ясни правила за взаимодействие между общинските и държавните структури, осигуряващи грижа за бездомни животни и доброволците, посветени на грижата за тях. Те трябва да обхващат всички форми на дарение, като се включва издаването на документ за такива и отчет за изразходването им.

Време е да се регламентира взаимодействие между органите на реда и доброволците на принципа на зоополиция. Това каза водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ в Бургас – д-р Виктор Серафимов.

Той, заедно с кандидатите от местната листа под номер 21 – Анелия Георгиева и Георги Алексиев, проведоха поредица от срещи с десетки доброволци на територията на община Несебър и посетиха приют за бездомни животни.

По думите на д-р Серафимов, в държавата липсват механизми за контрол над приютите за животни. Критериите, по които се наемат служителите в тях, са силно занижени. Процедурата по осиновяването им се случва за седмица без сигурност за съдбата на четириногите след това.

„Факт е, че няма достатъчно човешки ресурс, който да изпълнява функцията на зоополиция. Доброволците полагат максимални грижи за своя сметка, без да щадят времето си. Редно е да получат съдействие от властта за да се повиши тяхната ефективност. Най-малкото да бъдат улеснени“, каза още той.

Дарителите към приюти нямат право да знаят как се разходват помощите им, често не получават и никакъв документ за това. Липсва отчетност при дарението, както и контрол върху тези звена, споделиха гражданите, поели благородната задача да помагат на четириногите.  За тях най-сериозни остават темите с кастрацията на животните и неясната им съдба след като бъдат пуснати на свобода.

Доброволците в общината са от три държави, предимно българи. „Част от тях вече пета поредна година кастрират със свои средства животни. Други са купили имоти специално за да се грижат за тях. Тези хора са всеки ден и в приютите, където полагат грижи, хранят, разхождат кучетата и т.н..

DOGS51Приемат ги като беззащитни деца“, коментира шестата в листата на ПП „Републиканци за България“ – Анелия Георгиева. По думите й, остава и друг сериозен проблем – свободното движение на бездомни кучета из различни райони на страната. „Интересно е как куче, маркирано в столична община се оказва в приют в Несебър“, пита Георгиева.

„Редно е подкрепим тази доброволческа общност, която прави безрезервно толкова много. Цивилизованото общество не може да остане безразлично към бездомните животни. Време е за държава с правила“, каза водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ в Бургас д-р Виктор Серафимов.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *