20210226_100254 (1)

ДЪРЖАВЕН АРХИВ – БУРГАС ОТВОРИ БОГАТ НАУЧЕН ФОНД

 

12194904_448335908703666_7388463094415708062_o (1)В дирекция „Регионален държавен архив” – Бургас (ДРДА) се състоя среща представители на Дирекцията и отдел „Държавен архив” – Бургас с ръководството на Програмно-координационния център за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край.

Тема бе завършената експертиза и научно-техническа обработка на архива на Програмата за научни изследвания на Странджанско–Сакарския край. Съставен е инвентарен опис № 1 към фонд № 1804, съдържащ 611 архивни единици.

Извършеното от българската наука дело става възможно благодарение на безпрецедентна по мащабите си до днес комплексна териториална програма за научни изследвания. Началото й е поставено още през 1975 година от световно известния български траколог проф. Александър Фол и неговия екип от учени и специалисти – организатори на интердисциплинарни изследвания.

В проучванията се включват 127 научни звена, лаборатории, институти и висши училища, които са завършили успешно повече от 400 научно-приложни изследвания върху проблематика, свързана с граничните общини в Бургаска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска области.Това голямо научно дело става възможно чрез концентрацията на изследователския потенциал върху „граничната“ ситуираност на тези общини, а интегрирания подход в провеждане на изследванията определя дълготрайната значимост на постигнатото в района, който днес бележи границата на Европейския съюз с Република Турция.

Държавен архив Бургас реално изпълни една от последните препоръки на проф. Фолза Странджанско-Сакарския край и Ивайловградската община – да бъде обработен по съвременните изисквания и направен публично достъпен научният архив на създаденияПрограмно-координационен център в град Малко Търново, който е и фондообразувател на архива в Бургас.

Обработените документи са за периода 1953 – 1990г. Физическото им състояние е добро. В инвентарния опис са включени документи преди 1981 г., които са част от дейността на основания през 1975 г. Общ научно-консултативен съвет на програмата „Странджа-Сакар”, ръководен последователно от проф. Александър Фол и акад. Любомир Желязков със секретар-координатор Стефан С. Пейков.

По време на срещата бяха обсъдени общи инициативи за популяризирането на обработения фонд и етапното предаване на цялостния  архив на Центъра в Малко Търново след 1990 г., както и за информирането на учените и изследователите, участници в Програмата на научни изследвания на Странджанско-Сакарския край.

Значението на формираният архивен фонд в Бургас става ключово за района след приемането на България в Европейския съюз. Пред управлението на страната стои задачата за „репроблематизиране” (по израза на проф. Фол) на политиките към района на основата на новото знание; стои и необходимостта чрез интегрален проект да се допринесе за по-нататъшното развитие на тези гранични земи в условията и възможностите на Европейския съюз.

На срещата бяха договорени няколко конкретни инициативи, между които издаване на каталог за постъпилите научни резултати, съхранявани в Центъра в Малко Търново, а също комплектуването и дигитализацията на всички научни издания – резултат от Програмата.

В следващи публикации ще дадем данни – като фондообразуватели – за историята на фонда, за характеристиките на документите, както и за някои от най-интересните архивни единици. По наше убеждение, те несъмнено ще представляват интерес за българската и европейската наука, както и за развитието на общините Малко Търново, Царево, Созопол, Бургас, Средец, Болярово, Тунджа, Елхово, Тополовград, Свиленград, Любимец, Харманли и Ивайловград.

 

Илюстрации:

1.За изключителният си принос в проучванията на Странджанско-Сакарския край и дейността на създадените в Малко Търново – Програмно-координационен център за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край и Градски исторически музей, големият български учен проф. Александър Фол е удостоен посмъртно с почетно гражданство на Малко Търново. Музеят е преименуван на негово име, а недалеч от него е издигнат мемориален знак с паметното му послание „Странджа е планината на вечното завръщане”.

2.Момент от срещата в РДА – Бургас, на която бе обявено, че ПКЦНИ – ЕКОПАН ЕООД ще подкрепи инициативата на ДА – Бургас за формиране на уникална тематична колекция, като предаде издадените през годините календари, посветени на Източна Тракия и крайбрежието й.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *