Бойчев

Димитър Бойчев: Очакваме строителството на обхода на Поморие да стартира през месец май

 

 

През май има възможност да стартират реалните строителни дейности по изграждането на обхода на гр. Поморие. С неговата реализация ще бъде завършен цялостният проект за четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг. Това стана ясно от изказване на регионалния министър Петя Аврамова по време на парламентарния контрол днес. Към нея бе отправен въпрос от народния представител Димитър Бойчев, свързан с изграждането на обхода на Поморие и заложените срокове на изпълнение на проекта.

„Важно е да се отбележи на какво се дължи забавянето на обхода и да се обърне внимание на последната жалба на собственици, за която все още се чака произнасяне на ВАС.

Моята информация е, че става дума за сума от 400 лв., което води до съмнението за други предпоставки за жалене на тези процедури, спиращи изграждането. Ако не бяха тези няколко последни жалби, имаше възможност за по-ранно започване на строителството и съответно готова инфраструктурна отсечка за този летен сезон“.

Той подчерта значимостта на цялостният проект за четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг, като подобни инфраструктурни проекти осезаемо увеличават и БВП на страната.

От думите на министър Аврамова стана ясно, че строителството е забавено заради последни  жалби на собственици на земи в посочения участък. „За да стартира реалното строителство, трябва да приключат отчуждителните процедури. Броят засегнати имоти, подлежащи на обезщетения са 153, всички са в землището на Поморие.

В АПИ са постъпили 3 жалби срещу размера на обезщетенията, а във ВАС по данни на Министерски съвет -над 10 броя. Към момента са изплатени обезщетенията за всички имоти, освен за три на един собственик. За тях има образувано дело, по което се очаква решение на ВАС. След това следва издаване на разрешение за строеж и същинска работа по проекта – индикативно през май тази година“, коментира регионалният министър.

Дългоочакваният обход на Поморие е участък с дължина 5.848 км., от път I-9 Слънчев бряг -Поморие от км 217+000 до км 222+849.41. Той е включен в програмата „Ново строителство“ на АПИ, като общата стойност на проекта е 20 923 664 лв. Той ще преминава западно от града, в периферната му част. Избрана е фирма-изпълнител, а срокът за изпълнението на обществената поръчка е 12 месеца.

„Четирилентовият път между Бургас и най-посещавания черноморски курорт Слънчев бряг е от ключово значение както за развитието на областта, така и летния туризъм. С изграждането на обхода на Поморие ще се финализира един от най-важните инфраструктурни проекти за област Бургас. Това ще доведе до тласък на туристическия сектор, облекчение на трафика, както и до намаляване на пътно-транспортните произшествия“, категоричен бе Бойчев.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *