333126e94cd8f900d259638c5a952d08

Делегацията на българските социалисти в Европейския парамент организира дискусия в Бургас

Изпълнителният директор на „Организация за Черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/“ г-н Николас Емирзас ще вземе участие в организираната от Делегация на българските социалисти в Европейския парамент дискусия на тема: „ЧЕРНОМОРСКА МАКРОРЕГИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ НА ЕС – ПЪТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА“. Събитието ще се проведе на 24 юни /петък/ от 10:00 до 13:00 в Бургаски свободен универстите.

ЧИС е учредена на 1 май 1999 г., включва 12 страни членки /Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна/ и е със седалище Истанбул /Турция/.

Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) – Organization for Black Sea Economic Cooperation (BSEC), е международна регионална икономическа организация на страните от разширения Черноморски регион. Възниква на базата на подетата през 1992 г. от Република Турция инициатива за икономическо сътрудничество между черноморските страни. Идеята, че силно икономическо сътрудничество между страните от разширения Черноморски регион ще допринесе за мира и стабилността в региона, е основополагащата философия при създаването на ЧИС. През 1998 г., с приемането на Хартата на ЧИС в Ялта, ЧИС официално се трансформира от инициатива в Организация за регионално сътрудничество.

ЧИС има четири специализирани органа – Парламентарна асамблея (ПАЧИС), Бизнес съвет, Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Международен център за черноморски изследвания (МЦЧИ), които обхващат съответните аспекти на сътрудничество – парламентарен, бизнес, финансов и научно-изследователски.
Страните-членки на ЧИС, които се различават помежду си по отношение на степента им на развитие, на размера и населението, обхващат територия от приблизително 20 млн. кв. км с 350 млн. население.

ЧИС служи като форум за сътрудничество в широк мащаб, като има също така ценен потенциал за косвен принос към процеса на политическо сближаване в региона, посредством осигуряване на възможности за взаимодействие между страните. Срещите на ЧИС дават възможност за сближаване, събирайки представители на държави, някои от които дори нямат установени дипломатически отношения.

Участието на България в ЧИС е част от регионалната политика на страната в разширения Черноморски регион и е насочено към укрепване на доверието, стабилността и сигурността в региона, което е предпоставка за постигане на икономически растеж, конкурентоспособност и просперитет.

Макрорегионалната стратегия представлява интегрирана рамка, одобрена от Европейския съвет, чието предназначение е да се търсят решения на общите предизвикателства в даден географски регион, където са разположени както държави членки, така и трети държави. Целта е да се укрепи сътрудничеството с оглед да се постигне икономическо, социално и териториално сближаване. За постигането на целите, заложени в макрорегионалните стратегии съществува възможност за целево подпомагане от Европейските структрни и инвестиционни фондове.

На този етап в ЕС са приети четири макрорегионални стратегии. През октомври 2009 г. Европейският съвет одобри стратегията на ЕС за региона на Балтийско море, през юни 2011 г. — стратегията на ЕС за региона на река Дунав, през октомври 2014 г. беше одобрена стратегия на ЕС за региона на Адриатическо и Йонийско море, а през 2015 г. и стратегия за Аплийския регион.

Черноморският регион е ключов за бъдещото развитие на икономическото сътрудничество на ЕС със страните от Близкия Изток, Кавказкия регион и Централна Азия. През държавите от региона преминават основни международни транспортни коридори, както и съществен дял от вноса на енергоресурси и други суровини в ЕС.

Същевременно българските и румънски региони по черноморското крайбрежие са сред най-изостаналите в ЕС, което обуславя нуждата от целенасочена подкрепа на европейско ниво за разкриване и оползотворяване на техния потенциал. Възможност за това би дала нова макрорегионална стратегия на Съюза за Черноморския регион. Такава стратегия ще даде тласък за развитие не само за България и Румъния, но и за засилено сътрудничество с всички страни от региона.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *