147903461229541

Бургаски общински съветник пита шефа на КАТ

До комисар Неделчо Рачев

началник сектор „Охранителна полиция“

към ОДМВР – Бургас

 

 

 

ОТКРИТО ПИСМО

от

Георги Дракалиев –

общински съветник и председател на ВМРО – Бургас

 

 

Господин комисар,

Един от най-важните проблеми за всички наши съграждани, е качеството на атмосферния въздух в Бургас. На определени места в града и кварталите често се усеща неговото влошаване и не са редки случаите, когато за това се подават сигнали на дежурните телефони на отговорните институции. Един от най-основните фактори за това, е автомобилният трафик, който според проучванията на Община Бургас и РИОСВ, в нашия град има дял от 25 % в замърсяването на въздуха.

Известно е, че за това най-много допринасят онези МПС, чиито вредни емисии от изгорелите газове не отговарят на европейските норми и екологичните изисквания.

По тези причини, през пролетта на 2018 г., заедно с други колеги предложих на Общински съвет – Бургас да закупи сертифицирани газ анализатор и димомер за измерване на вредните емисии от отработили газове за дизелови и за бензинови двигатели, които да бъдат безвъзмездно предоставени на КАТ-Бургас. Мотивите ни бяха, че ако служителите Ви разполагат с такива устройства, те ще имат възможност да измерват тези емисии и да санкционират или отказват регистрация на неизрядните МПС.

Това безспорно е работеща мярка за подобряване качеството на въздуха в Бургас, който ние и нашите деца дишаме.

В началото на април 2019 г., с изненада установих, че уредите не се използват, на което Вие ми отговорихте, че част от тях нямат сертификати за съответствие или проверка и се чакат такива от фирмата-доставчик, които да се изпратят в Българския институт по метрология.

И тъй като вече измина повече от година, откакто уредите бяха закупени и получени от служителите Ви, а до нас достигна информация, че те изобщо не са въведени в употреба, бих желал да получа отговор на следните въпроси:

 

  1. Въведени ли са в експлоатация дарените от Общински съвет – Бургас газ анализатори и димомери, за които бяха платени десетки хиляди левове от общинския бюджет?
  2. Ако не са въведени, поради какви причини, и кога жителите на Бургас да очакват това да се случи?

 

 

С уважение:

 

 

10.12.2019 г.                                                       Г. Дракалиев

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *