20170603_100537

БСП почете паметта на загиналите партизани и ятаци в Добра поляна и край Топчийско

БСП почете Деня на Ботев и 73-годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” пред паметната плоча в село Добра поляна, общ. Руен. На поклонението присъстваха народните представители от „БСП за България” Николай Тишев и Тодор Байчев, лидерът на БСП-Бургас Живко Господинов, областният председател на ОЖС на БСП-Бургас Тинка Желязкова, както и стотици социалисти от общините Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие и Руен.

На 22 юни 1944 година край село Добра поляна, след нечовешки мъчения, без съд и присъда, са разстреляни партизаните Георги Тодоров, Илия Долапчиев,  Киро Киров, Христо Тонозлиев, както и ятаците Мехмедали Мехмедов, Мехмед Махмудов, Али Алиев, Мехмед Топалов.

На 2 юли 1944 година край село Топчийско са разстреляни и заровени полуживи 23 партизани и ятаци. На 19 юни 1944 г. в сражение край село Козичино и Балабан дере са загинали 8 партизани, начело с командира на  отряд „Народен юмрук” Николай Лъсков. Запалени и унищожени са 19 партизански къщи.

20170603_095412„Затова сме тук, на това паметно място, за да сведем глави и отдадем почит към паметта на героите. Те дадоха живота си, за да живеем ние по-добре. Те всички останаха верни на своите идеали. Ние свеждаме глави пред паметните места.Отдаваме нашата почит и преклонение към героите и местата, свързани с антифашистката борба. Тази борба, тези герои, са част от историята на народа ни и ние нямаме право нито да я променяме, нито да я пренаписваме.Дълбок поклон пред безсмъртните чада на майка България. Вечна слава на героите” – заявиха домакините от БСП-Руен.

==============================

БСП отдаде почит на партизаните, загинали край Топчийско

20170603_113547БСП отбеляза 73-годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” на паметника край руенското село Топчийско. За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на събитието присъстваха народните представители от „БСП за България” Николай Тишев и Тодор Байчев, лидерът на БСП-Бургас Живко Господинов, Любомир Пантелеев (член на НС на БСП), Снежана Панайотова (секретар на Община Руен), Стойко Танков (член на Областния съвет на БСП-Бургас), областният председател на ОЖС на БСП-Бургас Тинка Желязкова, областният председател на ветераните при БСП-Бургас Георги Градев и множество социалисти от Бургас, Руен, Карнобат, Поморие и Айтос.

„Днес, във време, в което антифашистката борба е подложена на всестранно отричане, се навършват 73 години от масовото убийство на партизаните и ятаците от отряд „Народен юмрук”. Никой не е забравен и нищо не е забравено. Вашият подвиг е жив и е пример за нас. Завещахте ни велики идеи, които ние сме длъжни да съхраним и предадем към идните поколения. Днес ние свеждаме глави пред паметните места на българските антифашисти. Нашата почит и преклонение към героите и местата, свързани с антифашистката борба. Те са част от историята на народа ни. Всякакви опити да се омаловажи тази част от историята ни са пошли. Поклон пред паметта на загиналите” – каза председателят на БСП-Руен Дияна Касабова.

Аспарух Иванов , който е член на областния съвет на БСП-Бургас и председател на МО на БСП-Карнобат, също произнесе слово, в което се обърна към всички присъстващи.

„Другари и другарки, обръщам се към вас, които сте преживели и още помните онези преломни дни и нощи на титаничен сблъсък с фашизма, на отчайващи поражения и скъпи жертви, но и на последните победни салюти. Обръщам се и към вас, по-младите или вече не толкова млади, но необременени от спомени, отшумели възторзи и огорчения, надежди и заблуди.

Онези призраци от миналото, които упорито се завръщат и тревожат нашите сънища. Наистина ли минаха цели седем десетилетия от началото на трудния български  път към едно по-смислено бъдеще за нас, децата ни, за родината ни. През тези години Бургаският край даде много свидни жертви. Без съд и присъда загинаха стотици антифашисти и патриоти. Свидни жертви даде и Карнобат – 14, сред които и Ганчо Хардалов.

Днес България се прекланя пред героите си. Тези, които прозряха в утрешния ден и чрез себеотрицание в името на своя идеал, стигнаха до върховната жертва, където смърт и безсмъртие си подават ръка.  Вечна да е славата на падналите в битките срещу фашизма. Нека се преклоним към паметта на загиналите и да не забравяме тяхното дело” – заяви Аспарух Иванов.

С едноминутно мълчание социалистите отдадоха почит към незабравимия  подвиг на загиналите герои, след което поднесоха венци и цветя пред паметника.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *